Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarverés Erdélyben is?

2006.09.02. 13:29
Részeg román börtönőrök megvertek egy magyar sorompóőrt a romániai Csíkszentsimonban, a hírt tálaló romániai magyar lap magyarellenes felhangot vélt felfedezni az esetben, de az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint a történteket nem lehet általánosítani Romániában.

A Hargita Népe néhány nappal ezelőtt tudósított a több mint egy héttel ezelőtti incidensről. A szerkesztőség figyelmét a csíkszentsimoni polgármester hívta fel az incidensre, a lap munkatársa ennek nyomán járt utána az esetnek.

"Beléforgattak a sáncba"

Az újtusnádi Korodi Imre sorompóőr a sorompónál várakozó egyik gépkocsi négy ittas utasára rászólt: halkabban hallgassák a zenét. Erre egyikük azt felelte: Mi az, nem tetszik a román zene? "Épp jött a vonat, kezdtem lengetni a lámpát, ezek kiszálltak a kocsiból, egyik hátulról megütött. Aztán maga felé húzott, s a lámpával jól szembevágtam. De jött a többi, levertek a lábamról, beléforgattak a sáncba..." - mesélte a lapnak Korodi Imre.

A sorompóőr mégsem tett feljelentést, nem ment törvényszéki orvoshoz, a főnöke pedig a vasútnál azt mondta: a hivatalos jelentésbe ne írja bele, mi történt, a rendőrség majd elrendezi. A rendőrségen csak a szemtanúk tettek vallomást.

Két utas magyar nemzetiségű volt

A Hargita megyei rendőrség két nappal későbbi közleményéből kiderül, hogy a gépkocsi vezetője (egy börtön "alkalmazottja") egyik kollégájával ült a kocsiban, a másik két utas magyar nemzetiségű volt. E jelentés a tanúk vallomására alapozva azt írja: a két börtönalkalmazott kezdte bántalmazni a sorompóőrt, a másik két utas megpróbálta "elsimítani" a viszályt. A rendőrség egyébként később megállította a kocsit, és megállapította, hogy a gépkocsi vezetőjének vérében a megengedettnél nagyobb volt az alkoholszint. A hatóságok vizsgálatot indítottak az eset körülményeinek felderítésére.

A napokban egy másik hasonlóan magyarellenes felhangú eseményről számolt be az erdélyi Krónika. Eszerint egy nagyszebeni busz sofőrje szólt rá útközben a magyarul beszélő gyerekekre, hogy románul beszéljenek, mert Romániában vannak. Az egyik gyerek apja levélben tiltakozott az utazási iroda vezetőjénél, aki válaszában állítólag azt írta: aki Romániában nem beszél románul, az nem tanúsít civilizált magatartást.

Nem lehet általánosítani

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke az MTI érdeklődésére szombaton elmondta: az effajta megnyilvánulásokat nyilvánosan elítéli, bár az említett eseteket nem tartja általánosíthatónak. Közölte, hogy az általa vezetett hivatalnak nem áll módjában, hogy büntetőjogi kérdésekben eljárjon.

Ilyen verekedések kivizsgálásában a rendőrség és az ügyészség az illetékes. A tanács csak olyan esetekben léphet, amikor valamilyen diszkriminációs ügyben bírságot kell megállapítani. Felhívta az MTI tudósítójának figyelmét arra, hogy nemrég módosult a román büntető törvénykönyv. Eszerint a bűnesetek megítélésében most már súlyosbító körülménynek számít, ha azokat diszkriminációs alapon követik el (ez történhet például a sorompóőr megverésének ügyében is).

Nincsenek egy lapon Szlovákiával

Asztalos egyúttal határozottan leszögezte: a romániai közhangulatot nem lehet egy napon említeni a Szlovákiában kialakult magyarellenes érzelmekkel. Imitt-amott kétségtelenül hallani egy-egy megjegyzést a magyarokra - fűzte hozzá -, de ez csak elszigetelt jelenségnek számít. Asztalos elmondta: egyszer vele is előfordult, hogy Bukarestben a buszon valaki rászólt, amiért mobiltelefonján magyarul beszélt. De a többi utas volt az, aki lehurrogta az illetőt.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke - a romániai lapok cikkeire utalva - hangsúlyozta: szerinte nem kell mesterségesen "eseteket kreálni" az ilyen hírekből, mivel azok nem jellemzőek Romániára.