Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Elhagyta az utolsó magyar katona is Irakot

2004.12.20. 17:39
Hétfőn délután már Kuvaitban készülődtek és csomagoltak a Magyar Honvédség Szállító Zászlóaljának Irakot utolsóként elhagyó tagjai. A minisztérium ígéri, az ünnepekre minden katona hazatér.

Magyar idő szerint fél háromkor elhagyta Irakot a Magyar Honvédség Szállító Zászlóaljának utolsó katonája is - jelentette be hétfőn a Honvédelmi Minisztérium. "Ezzel a szállító zászlóalj személyi állományának, felszereléseinek és technikai eszközeinek a hadszíntérről való átcsoportosítása rendben, az előzetes terveknek megfelelően lezárult" - áll a HM közleményében.

"A Magyar Honvédség idei legnagyobb manővere során a háromszáz katona - a menetoszlopok biztosítását is önállóan végrehajtva - mintegy 80 konténer felszerelési anyagot szállított magával 106 technikai eszközön az iraki Al Hillah és Kuvait közötti 670 km-es úton". A tárca szerint az úton nem történt rendkívüli esemény.

"Hétfőn délután a katonák egy Kuvaitban lévő amerikai átmeneti bázison készletezték, csomagolták személyi felszerelésüket és készültek a kivonás következő lépcsőjének végrehajtására, a hazautazásra. A Magyar Honvédség Szállító Zászlóalj minden katonája hazaérkezik az ünnepekre, míg a járműveiket és a felszerelési eszközök egy részét jövő év elején szállítják haza" - áll a közleményben.

Az első magyar katona 2003 júliusában érkezett meg az Irak középső részén, Babilon tartományban lévő Al Hillahba. Az elmúlt másfél évben a Magyar Honvédség Szállító Zászlóalj mindösszesen 642 szállítási feladat során 50 ezer tonnányi árut - humanitárius segély, élelmezési, ruházati, erődítési anyagok - szállítva 2,5 millió kilométert tett meg.

Az Országgyűlés november 15-én elutasította azt a határozati javaslatot, hogy 2005. március 31-ig maradjanak a magyar katonák Irakban. Ezt követően a miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő nyártól egy 150 fős kiképzőosztagot küld Magyarország Irakba. Bővebben > > >