Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Egy magyar is őrizetben a római Bush-ellenes tüntetés után

2007.06.09. 22:43
Egy magyart is őrizetbe vettek Rómában a Bush-ellenes tüntetés során az ANSA szerint, a követséget még nem értesítették a hatóságok.

Hat embert, közöttük egy magyart és egy szlovént is őrizetbe vett szombaton Rómában a rendőrség a George Bush amerikai elnök háborús politikája elleni tüntetők közül - jelentette az olasz hírügynökség.

A római magyar konzulátusnak nem volt tudomása magyar állampolgár őrizetbe vételéről. A konzulátuson szombat este telefonon elmondták, nem kaptak értesítést az olasz hatóságoktól arra vonatkozóan, hogy magyar állampolgárt őrizetbe vettek volna.

A rendőrség szombat este könnygázt vetett be a rendőröket palackokkal és más tárgyakkal dobáló globalizáció- és háborúellenes tüntetők ellen Róma történelmi belvárosában.

Több ezer rendőrt vonultattak fel a Colosseum, a piazza Navona és más színhelyekre, hogy megakadályozzák az erőszakot. Néhány órával azután, hogy George Bush XVI. Benedek pápával tárgyalt, tüntetők csaptak össze a rendőrökkel.

A tüntetők, akik közül többen sisakot viseltek és arcukat sállal takarták el, betörték egy bank ablakát, és az elegáns belvárosi utcákon több utcai étterem asztalait felborogatták. Több tüntető és rendőr megsérült.

Az incidens idején George Bush az amerikai nagykövet rezidenciáján tartózkodott, a zavargás helyszínétől távol, a Tevere másik partján.