Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

'Magyarisztán' segít Iránnak

2003.12.30. 16:47
Huszonnyolcezer holttestet találtak eddig az iráni Bám városában, ahol pénteken földrengés pusztított. A világ országai sorra ajánlják fel segítségüket, köztük az Iránnal rossz viszonyban lévő Egyesült Államok és Magyarország is. Iráni kormányzati tisztviselők szerint akár az ötvenezret is elérheti a halottak száma. A magyar állam összesen százezer dolláros segélyt folyósít Iránnak.
Tekintse meg a képeket.
Huszonnyolcezerre nőtt az iráni Bámban történt földrengés ismert halálos áldozatainak a száma. A világ számos országából indultak emberbaráti segélyek kedden a katasztrófa helyszínére. Eddig 28 ezer holttestet emeltek ki a romok alól és temettek el a földrengés után az Irán délkeleti részén fekvő városban.

Iráni kormányzati illetékesek keddi becslései szerint akár ötvenezer halálos áldozata is lehet a délkelet-iráni Bámot romba döntő földrengésnek. "Várható, hogy a halottak száma eléri az 50 ezret" - mondta a teheráni belügyminisztérium egyik magas rangú, névtelenségbe burkolózó hivatalnoka. Hozzátette: "Ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy háznak átlagosan öt lakója volt, kijelenthetjük: a halálos áldozatok száma el fogja érni az ötvenezret. E becslést egy másik iráni kormánytisztviselő is helytállónak tartotta."

Két éven belül újjáépítik

A mentőalakulatok összesen mintegy kétezer túlélőt találtak az omladék alatt - jelentette kedden, négy nappal a katasztrófa után az iráni állami rádió, helyi illetékesekre hivatkozva. Az előző hivatalos közlés 25 ezer holttest megtalálásáról szólt. "Két éven belül újjáépítjük a várost" - jelentette ki az iráni elnök a Bám repülőterén tartott megbeszélés után, amelyen az iráni kormány tagjai, helyi elöljárók, valamint katonai vezetők vettek részt. Mohammed Hatami kifejezte abbéli reményét, hogy hazája további segítséget kap külföldről.

Az iráni földrengés áldozatainak nyújtott amerikai segítség ellenére Mohammed Hatami iráni elnök kedden határozottan elutasította, hogy országa párbeszédet kezdjen az Egyesült Államokkal, amíg ez utóbbi alapjaiban nem változtat az iszlám köztársasággal szemben ellenséges viszonyán.

Teherán üdvözli ugyan az amerikai segítséget, az azonban nem változtat a két ország viszonyán - nyilatkozta Hatami kedden tartott sajtótájékoztatóján.

A legpusztítóbb földrengések
Az elmúlt évek legpusztítóbb földrengéseiről közöl összeállítást a BBC. A kínai Tangsanban félmillió ember halt meg 1976 júliusában. 1988-ban Örményország északnyugati részét rázta meg a föld, 25 ezer ember vesztette életét. Negyvenezer ember nem élte túl a mostanihoz hasonló pusztítást okozó 1990-es iráni földrengést. Akkor az ország Bámmal ellentétes végén fekvő Gilánt rázta meg a föld.

Japántól Mexikóig segítenek

A világ számos országa segít a bajba jutottakon. A BBC értesülései szerint harminc országból ezernégyszázan tartózkodnak a helyszínen. A japán légierő két C-130-as szállító repülőgépe sátrakat, takarókat, áramfejlesztőket és víz tárolására szolgáló tartályokat szállítanak. Sátrakat, takarókat és egészségügyi felszerelést tartalmaz az az indiai küldemény, amelyet kedden indítanak Iránba. Mexikóból 19 fős, katasztrófavédelmi szakemberekből álló csapat utazott el Iránba, hogy részt vegyen az újjáépítési munkákban. Thaiföld összesen több mint 250 ezer dollár értékben küld gyógyszereket, takarókat és ruhákat Iránba. Négyszázmillió dollárral kívánják segíteni a Perzsa (Arab)-öböl menti arab monarchiák az iráni földrengés áldozatait.

Kanárik vezették nyomra a segélymunkásokat
Kanárik éneke mentette meg két gyermek életét a pénteki földrengés által sújtott iráni városban. A segélymunkások felfigyeltek a romok alól hallatszó madárhangokra, és ásni kezdtek. Így találtak rá két gyermekre, akik a kanárik összetört ketrece mellett feküdtek. Mindkét gyermeket kórházba szállították, s a madarakat is kimentették.

Szenczi Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat hat társával a helyszínen tartózkodó vezetője a Magyar Rádiónak elmondta: az emberek az utcán vannak, sorban fekszenek kisgyermekek és idősebbek a járdaszigeteken. A magyarokat arra kérték fel, hogy a Bámot környező falvakban lássák el a károsultakat. A fogadtatásról Szenczi elmondta: "Nagyon nagy örömmel kiáltanak fel, hogy Magyarisztán, Magyarisztán! - így neveznek bennünket."

Tízmillió forint értékben állított össze segélycsomagot az iráni földrengés áldozatainak megsegítésére az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium - tájékoztatta a tárca közleményben az MTI-t kedden. A magyar állam összesen 100 ezer dolláros segélyt nyújt az iráni földrengés áldozatainak: a Belügyminisztérium 5 millió forintos felajánlását követően a Külügyminisztérium további 17 millió forintos összeget ajánlott fel segélykeretéből. Emellett a fővárosi önkormányzat három millió forinttal járult hozzá a rászorulók támogatásához.