Ervin
14 °C
22 °C

Zsidózott a maláj miniszterelnök

2003.10.16. 13:38
Mahathir Mohamad maláj miniszterelnök a "világot uraló zsidók" elleni harcra szólította fel az iszlám konferencia résztvevőit. A hamarosan távozó kormányfő szerint ésszel, nem csak erővel kell küzdeni.
Mahathir Mohamad maláj miniszterelnök
Fotó: EPA/Ahmad Yusni
"Az európaiak hatmilliót öltek a tizenkétmillió zsidóból. Napjainkban azonban továbbra is a zsidók irányítják a világot... 1,3 milliárd muzulmánt nem győzhet le pár millió zsidó" - mondta Mahathir Mohamad maláj miniszterelnök a malajziai Putradzsában rendezett Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) rendezvényén. Mahathir hozzátette: "Nem harcolhatunk ellenük pusztán erővel. Az eszünket is használnunk kell". Mahathir szerint a muzulmánoknak a Korán mellett a matematikával és más tudományokkal is meg kell ismerkedniük, mert "kézifegyverekre, rakétákra, bombákra, repülőkre és tankokra is szükségünk van védelmünkhöz".

Tárgyalni kell

Ugyanakkor Mahathir szerint az elmúlt ötven év harcai csak rontottak a palesztinok helyzetén, ezért tárgyalásokra buzdított. Hozzátette, hogy a Korán szerint, ha az ellenség békét ajánl, akkor arra pozitívan kell reagálni. "A jelenlegi béketerv nem kedvező számunkra, de tárgyalhatunk róla, hiszen a próféta is ezt tette" - mondta a miniszterelnök.

Szeptember 11 óta először

OIC
Fotó: EPA/Jonathan Drake
Mahathir huszonkét éve Malajzia miniszterelnöke, ám egy héten belül távozik a maláj kormány éléről. Már többször tett hasonló jellegű kijelentéseket a muzulmán konferenciákon. A jelenlegi konferencián 57 ország küldöttje vesz részt, akik több, mint egymilliárd muzulmánt képviselnek. A konferencia tagjai először gyűltek össze a 2001 szeptember 11-i támadások óta. A most rendezett konferencia legfontosabb témája az Egyesült Államok vezette terrorellenes háború, jelentette a BBC.

Annan üzent

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a muzulmánok és a Nyugat közti ellentétet próbálta csillapítani üzenetében. "Túl sok helyen lehet úgy érezni, hogy a muzulmánok és a Nyugat egymás ellen fordultak. Ez veszélyes és rossz irányba mutat. Nincs abban semmi természetes vagy magától értetődő, hogy számos arab állam népessége igen nehéz körülmények között él. A muzulmán emberek ennél sokkal többre képesek, és ezzel tisztában vannak."