Gerzson
-3 °C
3 °C

A végsőkig harcolnának a síita lázadók

2004.08.09. 16:39
Nem adja fel az amerikaiak ellen folytatott harcát Moktada asz-Szádr, a lázadó síiták vezére. Az amerikai csapatok hétfőn négyszáz méterre megközelítették a síiták egyik legszentebb helyét, Ali Imám sírhelyét. Az iraki kormány Iránt sejti a lázongás mögött.
"Utolsó csepp véréig" harcolna az amerikaiak ellen Moktada asz-Szádr. A lázadó síita hitszónok magánhadsereg ötödik napja harcol az amerikaiak ellen Nedzsefben és Bagdad Szádrváros nevű kerületében. "Folytatom a harcot, Nedzsefben maradok" - jelentette ki hétfőn Szádr.

Szent helyeken harcolnak

A múlt csütörtök óta tartó összecsapásokban amerikai adatok szerint több száz felkelő vesztette életét, síita források ennél jóval alacsonyabb veszteségekről számoltak be. Az amerikaiak Nedzsef ősi temetőjében - Szádr magánhadseregének fő bázisán - harcolnak a lázadókkal. Hétfőn egy amerikai tank négyszáz méterre megközelítette a síiták egyik legszentebb helyét, a szintén a Mehdi Hadsereg bázisaként szolgáló Ali Imám Sírhelyet.

Szádr szerint harcosai "igazságos támadásokat intéznek a megszállók ellen". "Demokratikus, független szabad országot akarunk" - jelentette ki a hitszónok, nevetségesnek minősítve az amerikaiak tárgyalási ajánlatait.

Az AP értesülései szerint Bászrában is felbukkantak a Mehdi Hadsereg harcosai. Az álarcos fegyveresek a város központjában járőröznek és a helyi kormányzati épületek elfoglalásával fenyegetőznek. A környéken az AP szerint sem iraki, sem brit rendfenntartókat nem látni.

Iráni hatások

A lázadókat Hazem Sálan iraki védelmi miniszter szerint a szomszédos Irán támogatja. "Iráni gyártmányú fegyvereket találtunk a nedzsefi bűnözők kezében" - jelentette ki az al-Arabiya hírtelevíziónak.

Irán korábban tagadta, hogy bármi köze lenne az iraki lázongásokhoz. Mostanra annyit beismert a teheráni vezetés, hogy fegyveresek illegálisan Irak területére léphettek Iránból.

Irán szerepére utal az is, hogy a Mehdi Hadseregtől független lázadók Kerbalában elrabolták Irán helyi képviselőjét. Szabadon bocsátása fejében azt követelik, hogy Irán hagyjon fel az iraki belpolitika befolyásolására tett kísérleteivel.