Márk
13 °C
28 °C

Mindent kiteregetett az iraki tábornok

2003.04.07. 02:58
Felbecsülhetetlen" információkat adott át az iraki hadseregről és a kormányzó Baasz Pártról egy brit fogságban lévő iraki tábornok, akinek London cserébe amnesztiát és nagy-britanniai menedékjogot ajánlott - írta a hétfői The Times.
A vezető londoni napilapnak magas rangú brit katonai források azt mondták, hogy a tábornok - aki a nagy-britanniai Sandhurst katonai akadémiáján tanult - az utóbbi tíz napban feltárta az Irak déli részén lévő reguláris erők létszámát és elhelyezkedését, és a Baasz Párt bászrai tevékenységének részleteit, egyebek mellett a párt találkozóinak helyszíneit, fegyvereinek és pénzének hollétét.

A második legnagyobb iraki város bevételére a brit hadsereg éppen vasárnap indította meg a döntőnek nevezett támadást, és estére jórészt brit kézre is került a stratégiai jelentoségű település, egy kis óvárosi negyed kivételével. A brit hadvezetés vasárnap a hatalmas erejű, páncélosok vezette támadás időzítéséről csak annyit árult el, hogy "most jött el a megfelelő pillanat".

A The Times értesüléséből sem derült ki egyértelműen, hogy a tábornok információi alapján indultak-e meg két heti ostrom után a brit erők Bászra bevételére, de a lapnak nyilatkozó brit forrás szerint az iraki főtiszt a város térképén pontosan bejelölte, hogy mely épületekben tevékenykednek a Baasz Párt rezsimhű helyi vezetői.

A lap szerint a közelebbről nem azonosított tábornok - akinek foglyul ejtéséről már a háború első napjaiban elterjedtek máig megerősítetlen értesülések - már fogságba esése előtt összecsapott a bászrai Baasz-miliciákkal, miután nem volt hajlandó teljesíteni az általa "öngyilkosságnak" minősített parancsot, hogy T-55-ös harckocsijaival vonuljon a britek Challenger 2-es tankjai ellen.

A lap szerint az iraki reguláris erők és a pártmilicisták e tűzpárbaja lehetett az az összecsapás, amelyet a bászrai csata első napjaiban a szövetségesek kezdődő népfelkelésnek hittek. A tábornok, mielőtt beszélni kezdett volna, azt kérte a szövetségesektől, hogy mentsék ki akkor már bujkáló családját Bászrából. A családtagokat brit kommandósok ki is hozták a városból.