Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Letartóztatták a homoszexualitással vádolt malajziai ellenzékit

2008.07.16. 08:46
Letartóztatták szerdán Kuala Lumpurban Anwar Ibrahimot, a malajziai ellenzék vezérét - közölte ügyvédje.

A volt miniszterelnök-helyettest röviddel azelőtt vették őrizetbe, hogy kihallgatáson kellett volna megjelennie a hatóságoknál. Egy férfi munkatársa ugyanis azzal vádolta meg, hogy homoszexuális viszonyt teremtett vele. A muzulmán többségű Malajziában bűncselekménynek minősül az azonos neműek testi kapcsolata.

A kihallgatás előtt kevesebb mint egy órával egy tucat rendőr lezárta Anwar háza felé vezető utat  és megállította gépkocsiját - közölte Anwar ügyvédje. Sankara Nair szerint a rendőrök tájékoztatták a gyanúsítottat, hogy letartóztatási parancsuk van ellene.

Nem világos, hogy miért vették őrizetbe Anwart, hiszen a politikus közölte, határidőre megjelenik a rendőrségi meghallgatáson, és mindenben együttműködik a hatóságokkal.

Anwar Ibrahimot nem először keverik szexbotrányba: 1998-ban hat év börtönre ítélték azon a címen, hogy homoszexuális kapcsolata volt sofőrjével. Az akkor miniszterelnök-helyettes Anwart elmozdították tisztségéből, kizárták a kormánypártból. Kiszabadulása után, 2004-ben megsemmisítették a fajtalankodás miatt rárótt büntetést.