Ödön
2 °C
11 °C

A szlovák rendőrök szerint is megverték Malina Hedviget

2007.07.24. 19:01
Egy évvel ezelőtti nyilatkozatához képest Ján Packa szlovák országos rendőrfőkapitány most már elképzelhetőnek tartja, hogy Malina Hedvig nyitrai magyar egyetemistát valóban megverték. De nem úgy.

Az SME című szlovák polgári napilap kedden megjelent számában azt írta, Ján Packa - jóllehet közvetett módon - először nevezte "megengedhetőnek, hogy "a magyar nemzetiségű diáklány, Malina Hedvig egy évvel ezelőtt Nyitrán fizikai támadás áldozata volt. "...mi azt állítjuk, hogy a cselekmény nem olyan módon történt meg, ahogy ő azt leírja" - idézte a rendőrfőkapitányt a lap, jóllehet tavaly szeptemberben Robert Kalinák belügyminiszter a rendőrségi nyomozás lezárását indokolva még úgy fogalmazott: "kétségtelen, hogy a cselekmény nem történt meg."

Szakértői vélemények

Akkor a szlovák rendőrség ezt orvos szakértői véleménnyel támasztotta alá, amely szerint Malina Hedvig arcán nem voltak külsérelmi nyomok, így altestén sem észleltek rúgás okozta sérüléseket, és agyrázkódás tünetei sem voltak tapasztalhatók. Ezzel - a támadást követő nyolcadik napon készült - orvos szakértői véleménnyel szemben közvetlenül a támadást követő órákban két olyan korházi látlelet is készült, amelyben a nyitrai és a dunaszerdahelyi kórház orvosai a sértett leírásának megfelelő külső sérüléseket állapítottak meg.

A sérüléseket tanúsították az egyetem oktatói és Hedvig diáktársai, akik percekkel a támadás után találkoztak a lánnyal és elsősegélyben részesítették, miközben a sérüléseit tanúsító - a sajtóban is megjelent - fényképfelvételeket készítették róla. Erik Tomás belügyminisztériumi szóvivő a tárcavezető korábbi és a rendőrfőkapitány jelenlegi megfogalmazása között "semmilyen különbséget nem lát." Martin Korch, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője is - a fogalmazás árnyalatait magyarázó fejtegetés mellett - hasonlóan nyilatkozott.

Eljárást kezdeményeznének

Roman Kvasnica, a lány ügyvédje az elhangzottakra reagálva annak a meggyőződésének adott hangot, Ján Packa országos rendőrfőkapitány ily módon "hivatalosan is elismerte, hogy a lányt megverték." Az ügyvéd szerint "ebből az következik, hogy a rendőrségnek egyrészt kötelessége lenne a Malina Hedvig elleni testi sértés ügyében bűnvádi eljárást indítani, másrészt pedig a rendőrfőkapitány úrnak kötelessége lenne bűnvádi feljelentést tenni a nyomozó ellen, aki tavaly szeptemberben a nyomozást lezárta."

A SME beszámolójához illeszkedik az, amit Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes a Hedvig mellett többször kiálló és a rendőrség eljárást bíráló Tyzden című hetilap legújabb számában nyilatkozott. "Lehet, hogy megverték, de nem azért verték meg, mert magyar" - mondta Caplovic. Malina Hedvig kitart eredeti állítása mellett, miszerint két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?