Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Pszichiáterek és diszkreditált képviselők, titkosszolgák Malina Hedvig körül

2007.05.29. 14:40
"Magánemberként, demokratikus jogainak gyakorlása közben" jelentette fel egy szlovák kereszténydemokrata politikus titkoszsolgálatnál edződött munkatársa a megvert magyar nemzetiségű lányt, állítja a politikus.

Pszichiáterének nincsenek kételyei Malina Hedvig igazmondása felől: a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemista azt állítja, hogy tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. Jozef Hasto a Tyzden című szlovák hetilap legújabb számában közölt terjedelmes beszélgetésben elmondta: harminc órás lelki gondozás után biztos abban, hogy a lány igazat mond.

A szlovák rendőrség megállapításai szerint Malina Hedvig nem mond igazat, a történetet csak kitalálta, és ezért a bíróság akár öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti. A rendőrség Malina Hedvig ellen azután kezdett nyomozásba, hogy november elején a vágsellyei Jaroslav Kubla feljelentette Malina Hedviget, mert úgy ítélte meg, ha a lány a történetet kitalálta, azzal törvényt sértett. Kubla idén májusban felakasztotta magát.

Elmebetegek, titkosszolgák a feljelentők

Nem az azóta öngyilkosságba menekült férfi volt az egyetlen feljelentő. Szombaton az SME című lap azt írta, hogy Peter Korcek már októberben (tehát egy hónappal Kubla előtt) feljelentette Malina Hedviget, és azt írta, adófizető állampolgárként sérelmesnek találja, hogy Malina igaztalan állításaival az sugallja, nacionalista államban él. Korcek korábban a szlovák titkosszolgálatnak dolgozott, most a szlovák ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) egyik parlamenti képviselőjének, Peter Gaburának a munkatársa.

A pozsonyi Új Szó szerint Peter Gabura KDH-s képviselő vasárnap beszélt az asszisztensével, Peter Korcekkel, aki beismerte, hogy ő jelentette fel a magyar nemzetiségű lányt. Gabura kijelentette, jóllehet valószínűsítette, hogy kirúgja, mégsem mond fel munkatársának. "Arra a következtetésre jutott ugyanis, hogy a képviselői asszisztenseknek is vannak polgári jogaik". Korcek Gaburának azzal érvelt, hogy "magánemberként, belső meggyőződésből tette, amit tett. El kellett fogadnom az érveit, hiszen szabad, demokratikus államban élünk, mindenkinek jogában áll a hatóságokhoz fordulni, ha törvénytelenségre gyanakszik".

Összeesküvést lát mindenhol

A KDH-s képviselő szerint ellene szőtt párton belüli összeesküvés eredménye az, hogy munkatársáról szóló információ a nyilvánosságra került. A férfi szerint ezzel akarják diszkreditálni, de szerinte, akik ismerik, azok tudják, hogy "sosem voltam magyarellenes és távol áll tőlem, hogy nemzetiségi ellentétekből kovácsoljak politikai tőkét" – mondta Gabura.

A szlovák képviselő munkatársának titkosszolgálati múltjáról annyit mondott, hogy nem lehet összefüggésbe hozni a Malina Hedvig elleni feljelentéssel. "Ez már erőltetett szenzációhajhászás" - jelentette ki.