Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megtámadták Malina Hedvig tanúját

2007.10.19. 18:25
Miután az ügyészség négy órán keresztül hallgatta ki azt a nyitrai férfit, aki igazolhatja, ki verte tavaly véresre Malina Hedviget, a lány ügyvédje arról beszélt, hogy a magyar egyetemista tanúját is megtámadták. Arra csak következetni lehet, hogy így akarták megfélemlíteni a férfit.

Megtámadták azt a nyitrai férfit, aki nyáron egy szlovák televíziónak azt mondta, tudja, hogy ki verte meg Malina Hedviget. Hogy kik rontottak rá, illetve milyen sérüléseket szenvedett a magyar egyetemista mellett tanúskodó férfi, azt egyelőre nem tudni. Malina Hedvig ügyvédje csak a támadás tényét közölte, a részleteket kerülte, így arra is csak következtetni lehet, hogy a lányt igazoló férfit meg akarták félemlíteni.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát saját vallomása szerint tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A panasza alapján indított nyomozást a nyitrai rendőrség két hét múltán lezárta, mondván: a lányt senki sem támadta meg, a történetet maga találta ki, s ezzel félrevezette a hatóságot, így ellene indítanak vizsgálatot. (Ha a rendőrség vádja megáll, akár öt év öt év szabadságvesztésre is ítélhetik az egyetemistát.)

A Hedvig elleni nyomozás egyébként két lakossági feljelentés alapján kezdődött. A panaszosok azt sérelmezték, hogy Malina Hedvig hamis vallomással bemocskolta hazája jó hírét. Az egyik feljelentő időközben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy a titkosszolgálat tisztje volt.

Az ügyvéd, Roman Kvasnica a Hedviget pártoló nyitrai tanú négy órán át tartó kihallgatása után elmondta: az immár a Legfőbb Ügyészség felügyelete alatt folyó nyomozás még mindig nem Hedvig támadóit akarja kézre keríteni, hanem a lány elmarasztalása a cél.

A magyar egyetemista mellett nyilatkozó nyitrai férfi a nyáron televíziós kamerák előtt mondta el: tudja, kinek a lelkén szárad a lány elleni merénylet, s mert közel áll az egyik támadó családjához, afelől sincsenek kételyei, hogy a családnak is tudomása van arról, mit tett a szélsőséges mozgalomhoz tartozó bőrfejű fiuk.

A férfi pénteki vallomásában mindezt megerősítette és a kihallgatás jegyzőkönyvébe az is belekerült, hogy az illető bőrfejű azóta hosszú hajat növesztett. Az ügyvéd a kihallgatás után jelezte: a férfi vallomása "rendkívül érdekes" részleteket tartalmaz, s feltehető, hogy az ügyészség ennek alapján újabb tanúkat idéz be.

Jana Tökölyová, a legfőbb ügyészség szóvivője a kihallgatás után közölte a médiával: Malina Hedvig ügyében az ügyészség addig nem nyilatkozik, amíg az ügyet le nem zárja.