Aliz
6 °C
14 °C

Megtámadták Malina Hedvig tanúját

2007.10.19. 18:25
Miután az ügyészség négy órán keresztül hallgatta ki azt a nyitrai férfit, aki igazolhatja, ki verte tavaly véresre Malina Hedviget, a lány ügyvédje arról beszélt, hogy a magyar egyetemista tanúját is megtámadták. Arra csak következetni lehet, hogy így akarták megfélemlíteni a férfit.

Megtámadták azt a nyitrai férfit, aki nyáron egy szlovák televíziónak azt mondta, tudja, hogy ki verte meg Malina Hedviget. Hogy kik rontottak rá, illetve milyen sérüléseket szenvedett a magyar egyetemista mellett tanúskodó férfi, azt egyelőre nem tudni. Malina Hedvig ügyvédje csak a támadás tényét közölte, a részleteket kerülte, így arra is csak következtetni lehet, hogy a lányt igazoló férfit meg akarták félemlíteni.

Malina Hedviget, a Nyitrán tanuló csallóközi magyar egyetemistát saját vallomása szerint tavaly augusztusban két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A panasza alapján indított nyomozást a nyitrai rendőrség két hét múltán lezárta, mondván: a lányt senki sem támadta meg, a történetet maga találta ki, s ezzel félrevezette a hatóságot, így ellene indítanak vizsgálatot. (Ha a rendőrség vádja megáll, akár öt év öt év szabadságvesztésre is ítélhetik az egyetemistát.)

A Hedvig elleni nyomozás egyébként két lakossági feljelentés alapján kezdődött. A panaszosok azt sérelmezték, hogy Malina Hedvig hamis vallomással bemocskolta hazája jó hírét. Az egyik feljelentő időközben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy a titkosszolgálat tisztje volt.

Az ügyvéd, Roman Kvasnica a Hedviget pártoló nyitrai tanú négy órán át tartó kihallgatása után elmondta: az immár a Legfőbb Ügyészség felügyelete alatt folyó nyomozás még mindig nem Hedvig támadóit akarja kézre keríteni, hanem a lány elmarasztalása a cél.

A magyar egyetemista mellett nyilatkozó nyitrai férfi a nyáron televíziós kamerák előtt mondta el: tudja, kinek a lelkén szárad a lány elleni merénylet, s mert közel áll az egyik támadó családjához, afelől sincsenek kételyei, hogy a családnak is tudomása van arról, mit tett a szélsőséges mozgalomhoz tartozó bőrfejű fiuk.

A férfi pénteki vallomásában mindezt megerősítette és a kihallgatás jegyzőkönyvébe az is belekerült, hogy az illető bőrfejű azóta hosszú hajat növesztett. Az ügyvéd a kihallgatás után jelezte: a férfi vallomása "rendkívül érdekes" részleteket tartalmaz, s feltehető, hogy az ügyészség ennek alapján újabb tanúkat idéz be.

Jana Tökölyová, a legfőbb ügyészség szóvivője a kihallgatás után közölte a médiával: Malina Hedvig ügyében az ügyészség addig nem nyilatkozik, amíg az ügyet le nem zárja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?