Emma
9 °C
26 °C

A szlovák belügyminiszter Malina Hedvig vizsgadrukkjáról

2006.11.09. 10:50
A szlovák belügyminiszter azt állítja, hogy Szlovákiában nincs nemzetiségi feszültség, és hogy a nyitrai magyar egyetemista, Malina Hedvig csak kitalálta állítólagos magyarellenességgel indokolt megveretésének történetét.

A Pozsonyban megjelenő egyetlen szlovákiai magyar napilapnak, az Új Szónak nyilatkozó Robert Kalinák az egyetemista lány esetéről szólva azt mondta: a megveretést cáfoló bizonyítékokat "egyszerűen nem lehet megkérdőjelezni. Mi azt állítjuk, hogy az eset nem úgy történt, ahogy azt Malina Hedvig állítja. Ha másképpen történt, akkor el kellett volna mondania, hogyan. Minden bizonnyal nem történt brutális támadás."

Miért éppen a miniszterelnök?

Malina augusztus 25-én reggel véresen, ütésnyomokkal arcán és fején ment be a nyitrai Konstantin Egyetemre. Azt állította, két ismeretlen azért verte meg, mert magyarul beszélt. Blúzára magyarellenes feliratokat írtak.

Szeptember 12-án Kalinák és Robert Fico miniszterelnök kitalációnak nevezte a magyarverést, a szlovák televízió oknyomozó riportja szerint viszont a sajtótájékoztatóján ellentmondásos rendőrségi jelentésekből vont le következtetéseket.

A lap megkérdezte: miért éppen a miniszterelnök jelentette be a rendőrségi vizsgálat eredményét? Kalinák válasza szerint azért, mert "minden oldalról bírálták a kormányt, a magyar miniszterelnök is többször felszólította a kormányfőt, hogy lépjen".

Nem érzékel feszültséget

Kalinák úgy ítéli meg: a lány "rossz módszert választott arra, hogyan enyhítse a vizsgadrukkot", de az esetből szerinte a Magyar Koalíció Pártja (MKP) politikai ügyet csinált. Ám "ha nem keveredtek volna bele az MKP nem éppen felelősségteljes politikusai", akkor az esetet már régen lezárult volna.

A lap megkérdezte a belügyminisztert: vajon érzékel-e nemzeti feszültséget Szlovákiában? Kalinák erre határozott nemmel válaszolt, és hozzátette: "Kozmopolita vagyok. Szerintem feszültséget csak a politikusok tudnak kelteni. A szlovák és a magyar egyaránt békés nemzet, ezer éve él egymás mellett. Minden nemzetnek vannak feketebárányai. Az én szempontomból csak egy a fontos: a rendőrség nem fogja tűrni a szélsőséges megnyilvánulásokat."