No drog, de mokrácia

2000.07.30. 18:07
Vasárnap befejeződött a Szocialista Ifjúsági Internacionálé fesztivál Malmőben. A szombati zárónapra a svéd miniszterelnök és az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke is ellátogatott, hogy a kötelező szocialista realista protokoll jegyében szóljon néhány keresetlen szót. A tömeg addig megpróbálta kipihenni a pénteki koppenhágai túrát illetve utazott tovább a hozott anyagból. Elképzelhető, hogy Magyarországon rendezik a következő, 2003-ra tervezett IUSY fesztivált.
Alfred Gusenbauer
Az objektivitás jegyében: minden megjegyzés nélkül (szubjektíve hála Istennek) egy hét klasszikus lágerhangulat után vasárnap hivatalosan is befejeződött a Szocialista Ifjúsági Internacionálé fesztivál Malmőben. A hangyák mind megfagytak.

A zárónapra Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szocialista Párt elnöke (a IUSY volt alelnöke) is eljött, hogy hangsúlyozza: toleráns, szolidáris és befogadó társadalomra van szükség. Eközben - micsoda meglepetés - támadta a jobboldalt és a szélsőjobboldalt.

Göran Persson vegyül, mielőtt szónokolna
Göran Persson svéd miniszterelnök ugyanakkor a munkához való jogot, a teljes foglalkoztatás megteremtését nevezte az elkövetkező időszak legfontosabb feladatának.

Ezen felül az összes szónok elmondta, amit ilyenkor szokás: minden második mondatban szerepelt a demokrácia, az egyenlőség, de legalábbis a szociáldemokrácia a szó, hírértékű megnyilatkozásuk viszont nem volt.

A - legalábbis részemről várva várt (a Délmagyar tudósítójának már hazamenni sincs kedve) - záróaktust a tábor egy része tapssal, lelkesedéssel köszöntötte, míg a többiek a pénteki koppenhágai utat próbálták kipihenni. Illetve olyanok voltak, mint akik utaznak tovább a hozott anyagból.

Fű: toronyiránt
Dániában nem legális a drog, a könnyű sem. Viszont Koppenhága Christiania városrészében az arannyal díszített torony tövében egy elkerített volt ipartelepen valódi zöldséges standokon árulják a füvet és a hasist. Volt varázsgomba is, az ázsiaiak métermagas növényeket is kínáltak. Egyebet nem raktak ki a pultra a dán nepperek

Eredetileg foglalt házak voltak ezek, de a város önkormányzata úgy döntött, inkább odaadja a barakkokat a szolid drogosoknak és hagyja, hogy ne vonatkozzanak rájuk a dán törvények.

Mivel azonban Magyarországon a kábítószer fogyasztását a törvény bünteti, nem írhatok mást, mint hogy a fiatal balosok egyike sem vett a tudatmódosítóból (legkevesebb negyven dán koronáért grammját), a harmincféle hasisból sem szívott senki a bongból hatalmas füstfelhőt eregetve, de meg space-cake-et sem evett egy sem (szintén negyvenért).

Ehelyett megbotránkozva testületileg csóváltuk a fejünket, majd elmentünk valami harapnivalót keresni, mert ilyenkor eszméletlenül megéhezik az ember.

A kis hableány és az Öresund (Európa leghosszabb hídja, hét kilométer + 10 további kilométernyi híd a kilenc mesterséges szigeten) default kihagyhatatlan, ugye. A hídról legközelebb.

A 320 fős magyar delegáció - micsoda szervezési géniusz - hajnal ötkor indult el Svédországból, mintha nem lenne mindegy, hogy reggel nyolcra vagy délelőtt tízre ér-e Budapestre.

A következő nyuszi-fesztiválról (vö: IUSY) elképzelhető, hogy Budapestről tudósíthatunk majd. Újhelyi István, a Fiatal Baloldal (FIB) vezetője ugyanis bejelentette: Magyarország 2003-ban pályázik a fesztiválrendezés jogáért. A hely színét még nem árulták el.  • Hírek
  • Csok