Auguszta
-4 °C
2 °C

Elindult Pakisztánba a Máltai Szeretetszolgálat orvoscsoportja

2005.10.15. 11:19
Kilenc orvos indult el a ferihegyi repülőtérről Pakisztánba szombat reggel, ahol a földrengés sújtotta területen látnak majd el szolgálatot nyolc napon keresztül - közölte a Máltai Szeretetszolgálat szóvivője az MTI-vel.

A szeretetszolgálat három és a Főnix Speciális Mentők hat szakembert küldenek. A hat orvos mellett egy mentőtiszt és két egészségügyi szakember kapott helyet a csoportban, amely London érintésével várhatóan vasárnap ér a földrengés epicentruma körüli területre.

A csoport rendelőt és egy sátorkórházat alakít ki a katasztrófa sújtotta térségben, ahová a munkájukhoz szükséges orvosi műszereken kívül takarókat, hálózsákokat, kötszereket, fertőtlenítőszereket is visznek a bajba jutott embereknek. A szeretetszolgálat november 1-jéig Ravlak nevű településen egy 630 férőhelyes sátortábort is felállít.


Tekintse meg képeinket!

Pakisztánt és kisebb mértékben Indiát október 8-án a Richter skála szerinti 6,6-os erősségű földrengés rázta meg. A földrengés epicentruma Iszlámábádtól mintegy 80 kilométerre észak-északkeletre volt. A katasztrófa a hivatalos adatok szerint eddig 38 ezer áldozatot követelt, és 62 ezerre teszik a sebesültek számát. A földmozgások következtében mintegy 3,3 millió ember vált földönfutóvá.

Aftab Han Serpao pakisztáni belügyminiszter elmondta, hogy még tovább emelkedhet a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. A földrengés hegyvidéki területeket érintett, amelyek nagyon nehezen megközelíthetők, a mentőalakulatoknak több napig tart, hogy eljussanak egyes területekre, miközben számos falu egy hete teljesen el van zárva a külvilágtól.

A pakisztáni hadsereg csütörtökön még 25 ezer halottról és 63 ezer sérültről, valamint 2,5 millió földönfutóvá vált emberről számolt be. A földmozgás Indiában és Afganisztánban is áldozatokat követelt és anyagi károkat okozott, mindhárom országnak még a fővárosában is megremegtek a házak falai, a pánikba esett emberek a szabad ég alá, az utcákra menekültek ki.