Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Bíróság előtt Mandela volt felesége

2002.07.08. 11:30
Nyolcvanöt rendbeli csalás és tolvajlás vádjával áll bíróság elé Winnie Madikizela-Mandela, Nelson Mandela egykori felesége. Az asszonyt korábban gyilkossággal is vádolták.
Nelson Mandela exfeleség állítólag legalább százezer dollár értékű csalássorozatot követett el, amikor az Afrikai Nemzeti Kongresszusnak (ANC) dolgozott. Winnie Madikizela-Mandela hétfőn áll nyolcvanöt rendbeli csalás és tolvajlás vádjával áll a Dél-Afrikai Köztársaság bírósága elé hétfőn.

Winnie Mandela: Ártatlan vagyok

A vádirat szerint Winnie Mandela és több társa bankkölcsönöket vett fel az ANC általa vezetett nöi ligájának fiktív tagjai nevére. Az országban még mindig igen nagy népszerűségnek örvendő Winnie Mandela ártatlanságát hangoztatja. Ügyvédjének állítása szerint Winnie Mandela aláírását egy bróker, Addy Moolman hamísította a papírokra, és valójában ő jutott jogosulatlanul a pénzhez.

A nemzet rablója

A Nelson Mandelától 1992 óta külön élő, 1996-ban elvált asszonyt sokan még mindig a szegények védelmezőjének tartják, bár az utóbbi években hírneve jelentősen megkopott: a "nemzet anyja" helyett sokan a "nemzet rablója"-ként emlegetik. Tizenegy évvel ezelőtt egy tizennégy éves fiú meggyilkolásával is megvádolták - a fiatal aktivista holttestét elvágott torokkal találták meg Mandela asszony háza mellett. A gyilkossági ügyben a Madikizela-Mandelára kiszabott hatéves börtönbüntetést a bíróság végül pénzbírságra enyhítette.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!