Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Másodszor is távozik Blair bizalmasa

2001.01.24. 17:45
Lemondott Peter Mandelson, a brit kormány északír-ügyekkel megbízott minisztere. A minisztert azzal vádolják, hogy brit útlevélhez juttatott egy kétes hírű indiai üzletembert, miután az támogatta a Milleniumi Dóm építését, amiért a kormányban Mandelson volt a felelős. A miniszter 1998-ban egyszer már leköszönt egy korrupciós ügy miatt, akkor az ipari tárca éléről.
A miniszter a Downing Street 10 előtt tartott sajtótájékoztatóján cáfolta azokat a vádakat, melyek szerint segédkezett abban, hogy egy kétes hírű indiai üzletember, Srichand Hinduja útlevelet kapjon - közölte a BBC. Azt azonban elismerte, hogy félrevezette a kormányt, illetve korábban nem fogalmazott elég világosan az ügyben. Mandelson hozzátette: ,,most már visszavonulva, normális életet akar élni".

Peter Mandelson, az északír ügyekért felelős brit miniszter
Tony Blair miniszterelnök elfogadta a lemondást, miután magához hivatta miniszterét, és részletes tájékoztatást kért az útlevélügyről. Mandelsont január közepén vádolták meg azzal, hogy brit útlevélhez juttatta Hinduját, miután az indiai üzletember egymillió fonttal támogatta a Milleniumi Dóm építését, amelyért Mandelson volt a felelős. A miniszter kijelentette, hogy ő csak információt akart szerezni a belügytől a honosításról, de nem akarta a döntést befolyásolni.

Mandelson kijelentette, hogy a fentiek mellett a média nyomása miatt döntött a lemondás mellett. Mint mondta, az utóbbi években folyamatosan támadták az újságírók, úgyhogy most már szeretne kikerülni a figyelem középpontjából.

Peter Mandelson
Peter Mandelsonnak a nagyapja, Herbert Morrison is munkáspárti miniszter volt. Az ifjú Peter azonban az Ifjú Kommunisták Ligájához csatlakozott, miután a Munkáspárt támogatta az Egyesült Államok vietnami beavatkozását. A szélsőbaltól akkor távolodott el, mikor Oxfordban kezdett tanulni. Később a szakszervezeti szövetségnél dolgozott, majd egy dél-londoni önkormányzathoz került. 1982 és '85 között a London Weekend Television alkalmazta, majd a Munkáspárt kommunikációs igazgatója lett. 1992-ben Hartlepool parlamenti képviselőjévé választották.
,,Mindennek ellenére nagy örömmel tölt el, hogy részt vehettem az északír békefolyamat előmozdításában" - tette hozzá. Azt is megerősítette, hogy a héten még északír-ügyben felszólal a parlamentben, és hivatalosan csak ezután távozik. Hartlepool képviselője arról nem beszélt, hogy indul-e a következő parlamenti választásokon.

Mandelson már másodszor mond le miniszteri posztról. Először 1998-ban köszönt le, miután azzal vádolták, hogy 373 ezer fontos kölcsönt kapott házépítésre egy másik minisztertől. Az idei lemondás azonban még kínosabb, mivel a Munkáspárt már a választásokra készül.  • Vennék
  • Hírek