Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Impeachment előtt a manilai államfő

2000.11.06. 21:01
Egyre nagyobbra dagad a Fülöp-szigeteki politikai krízis, fokozódik a bizalmatlanság az államfő, Joseph Estrada iránt. A kongresszus hétfőn szavazással döntött arról, hogy a Házban egyenesen tesznek fel korrupcióval kapcsolatban kérdést Estradanak, ami egy lépéssel közelebb viszi az államfőt az impeachmenthez, vagyis mandátumától való megfosztáshoz - tájékoztatott hétfőn a CNN. Az elnököt, aki korábban a világsajtóból ismert túszdráma sikeres befejezése érdekében komoly erőfeszítéseket tett, most illegális kenőpénzek elfogadásával vádolják. Az ország fővárosában, Manilában egymást érik az Estrada lemondását követelő demonstrációk.
Egyre nehezebb a dolga Estrada államfőnek, ha meg akar menekülni a biztos bukástól - figyelmeztetett a Fülöp-szigeteki szenátus döntő többségét vezető Franklin Drilon politikus. A manilai elnököt azzal vádolták meg, hogy kenőpénzeket fogadott el az alvilág szerencsejáték-barlangokat felügyelő csoportjaitól, akik egy illegális játékot kívántak háborítatlanul folytatni.

Az elnök hívei menekülnek a vezetésből

Joseph Estrada nem lesz képes a vezetésre azokkal a politikusokkal, akik még mögötte állnak.
A botrány kipattanása óta szinte naponta távoznak a politikusok a manilai vezetésből elhatárolódásukat demonstrálva a "befeketedett" Estradától. A legnagyobb csapás mégis pénteken érte a manilai vezetőt, amikor Franklin Drilon és Manuel Villar, a képviselőház elnöke is távozott Estrada pártjából, a LAMP-ból. Velük együtt mintegy negyven kongresszusi tag hagyta el a vezető pártot.

,,A krízis már azzal fenyeget, hogy teljesen megbénítja a vezetést és a gazdasági stabilitás is veszélyben van. Nem engedhetjük meg, hogy ez megtörténjék" - figyelmeztetett Manuel Villar. A lemondások lehetővé tették az impeachment eljárás lefolytatását Estrada ellen. A 63 éves volt filmcsillag azonban visszautasította a lemondás lehetőségét, és népszavazásra kívánja bocsátani az ügyet.

Az elnök egyelőre többséggel bír a kongresszusban

,,Hallgatásomat sokan bűnösségem beismerésének tekintették. E hallgatásnak most már véget kell vetni." - jelentette ki csütörtökön Estrada, majd hozzátette: ,,Garantálom, hogy felmentenek, mert az igazság az én oldalamon áll.".

Az MFIF
A Moro Felszabadítási Iszlám Front létrejöttét mintegy harminc évvel ezelőtt kell keresnünk, amikor a döntően keresztények lakta Fülöp-szigetek déli részén megjelent, majd megerősödött a szélsőséges iszlám szervezet. A szervezetnek jelenleg mintegy 1500 tagja van. A MFIF célja elsősorban egy tiszta iszlám állam létrehozása a déli szigeteken, de egyéb, az iszlámra jellemző törvények bevezetését is szorgalmazná. Ebből a szervezetből vált ki az áprilisi túszdrámáért felelős, egyedi, brutális harcmodorukról híres, Robot parancsnok által vezetett csoport, az Abu Sayyaf, avagy a Kardforgatók Atyja elnevezésű elit katonai alakulat.
Jelenleg minimum 73 kongresszusi szavazat szükséges ahhoz, hogy az impeachmentet a szenátus elé tárgyalásra megküldjék. Heherson Alvarez, aki elindította az elnököt mandátumától megfosztó eljárást, úgy véli, mintegy 78 szavazattal rendelkeznek ehhez a 218 tagot számláló kongresszusban. A hétfői szavazáskor 99-en voksoltak arra, hogy Estradát a kongresszusban kérdezzék meg az ügyről, amely ezután a szenátus elé kerül.

A megszövegezett panasz korrupcióról, vesztegetésről és alkotmánysértésről szóló vádakat tartalmaz. Egyes források szerint az elnököt azonban valószínűleg felmentik, hiszen Estrada hívei még mindig többségben vannak a szenátusban, ahol a tárgyalásra bocsátásról szavaznak.

Az ellenzék szerint Estrada önként távozik

Bizalmatlansági indítvány
Jelenleg a Fülöp-szigetek alkotmánya szerint a kongresszus egyharmada, azaz minimum 73 szavazat szükséges ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt a szenátus elé tárgyalásra megküldjék. Heherson Alvarez, az eljárást megindító ellenzéki politikus elmondása szerint 99 szavazattal rendelkeznek ehhez a 218 tagot számláló kongresszusban. A szavazás után a szenátus elé kerül az ügy. A megszövegezett panasz tartalmaz korrupcióról, vesztegetésről és alkotmánysértésről szóló vádakat. A 22 tagú szenátus kétharmadának szavazata kell az elnök elmozdításához. Egyes források szerint az elnököt valószínűleg felmentik, hiszen Estrada még mindig többséget birtokol a szenátusban, ami fontos szerepet tölt be az impeachment eljárásban.
Alvarez a CNBC-nek elmondta, ha nem is jár sikerrel a kezdeményezés, Estrada nem lesz képes a vezetésre azokkal a politikusokkal, akik még mögötte állnak. ,,Vagy az impeachment következtében kényszerül majd lemondásra Estrada, vagy csak egyszerűen távozik - mondta Alex Magnó politológus a CNN-nek. Miután az impeachment valószínűsége magas, nagy az esélye a sima lemondásnak is."

Tartsuk magunkat az Alkotmányhoz - hangoztatta Joseph Estrada. - ,,Ha most lemondok, ahogyan azt a Makati (az ország pénzügyi negyede) lármás népsége akarja, akkor mi akadályozza meg őket abban, hogy másokkal is ezt tegyék? Nem vagyunk banánköztársaság!"

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!