Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Terroristák szöktek meg egy manilai börtönből

2003.07.14. 12:07
Egy robbantássorozat elkövetője és a Dzsemájah Iszlamija szélsőséges iszlám szervezet egyik tagja is megszökött hétfőn egy manilai börtönből.
Hétfőre virradóra három ember szökött meg a fülöp-szigeteki Manila egyik börtönéből, jelentette az indonéz rendőrség. Egyikük, az indonéz állampolgárságú Fathur Rohman al-Ghozi éppen tizenhét éves börtönbüntetését töltötte. Al-Ghozit a 2000 decemberben elkövetett manilai robbantássorozatban való részvételéért ítélték el. A férfi által készített pokolgépek huszonkét ember öltek meg, és több mint százhúszat sebesítettek meg, jelentette a BBC.

Cinkostárs

A rendőrök al-Ghozi vallomása alapján jutottak el Szajfulla Junoszhoz, akit ugyancsak a merényletekben való részvétel miatt ítéltek el. A férfi - aki a szökevények között van - bevallotta, hogy a szélsőséges Dzsemájah Iszlamija szélsőséges iszlám szervezete tagja. A rendőrség megkezdte a foglyokra vigyázó őrök kihallgatását, hogy megtudják, miképpen szökhettek meg a fegyencek a biztonságosnak tartott börtönből.

Ausztrál segítség

A fogolyszökés nagyon rosszkor jött a terrorizmus elleni harcban egyre több eredményt felmutató manilai kormánynak. Nemrégiben az országban járt John Howard ausztrál miniszterelnök is, aki minden segítséget megígért a Fülöp-szigetek hatóságainak.