Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bekormozták Mao óriásportréját

2007.05.13. 11:44
Szombaton megrongálták az egykori kínai diktátor, Mao Ce-tung óriásportréját, adta hírül a Reuters. Az elkövető égő tárgyat dobott a képre, és bár felgyújtania nem sikerült, sikeresen bekormozta a portrét.

A hat méter magas kép a régi császárok egykori lakhelye, a Tiltott Város bejárata fölött lóg, a Tienanmen tér szomszédságában. A vandál tettet követően a hatóságok kiürítették a kép környékét és a hétvégéken különösen zsúfolt teret. A sérülést szombat estére helyrehozták, és a rendőrség őrizetbe vett egy 35 éve munkanélküli férfit, akit a rongálással gyanúsítanak. A kormány és a helyi rendőrség nem kommentálta az esetet.


A támadás nyoma

A Tienanmen tér környékére a hatóságok különösen érzékenyek azóta, hogy 1989-ben a kormány mészárlást rendezett ott tüntető, demokráciát követelő diákok között. A Mao-portré a 18 évvel ezelőtti demonstrációkon is megrongálódott, akkor egy újságíró dobálta meg a képet tojáshéjakba töltött vörös festékkel. A férfit 16 évre ítélték, 2006-ban elmeháborodottan szabadult a börtönből.

Annak ellenére, hogy véres tisztogatások és a gazdaság tönkretétele fűződnek a nevéhez, Mao Ce-tung még ma is sok kínai szemében az erő és az egység jelképe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!