Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Lemondott a cseh kémfőnök

2006.02.08. 16:10
Vacláv Klaus államfő környezetébe akart bejutni egy befolyásos cseh bűnözői csoport és ehhez a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatójának a segítségét kérték. Jan Mareš kémfőnök ugyan tagadja a rögzített telefonbeszélgetésben elhangzottakat, de lemondásra kényszerült.

A cseh titkosszolgálat jó hírnevének védelmére hivatkozva lemondott posztjáról a titkosszolgálatok főigazgatója Jan Mareš. A Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője súlyos bűncselekményekkel és korrupcióval gyanúsított alvilági csoporttal tartott fenn kapcsolatot.

Mareš lemondási nyilatkozatában határozottan tagadta a kapcsolatot. Prágai megfigyelők szerint amennyiben nem mondott volna le, a kormány szerda esti ülésén bizonyára menesztette volna tisztségéből.

Mareš helyzetét alapvetően az ingatta meg, hogy a cseh közszolgálati televízió a hét elején nyilvánosságra hozta telefonbeszélgetéseit Vladislav Vetroveccel, akit egy bírákból, ügyészekből, magas rangú hivatalnokokból és rendőrökből álló alvilági csoport egyik vezetőjének tartanak. Mares és Vetrovec arról beszéltek, hogyan lehetne beépülni, illetve kapcsolatokat szerezni az államelnök környezetében.

A csoport mintegy három tucat tagja a napokban került bíróság elé. Mares azt állítja, hogy a közölt telefonbeszélgetés részleteit kiszakították eredeti környezetükből, s ezért hat az egész úgy, mintha együttműködött volna az alvilággal.

Jiří Paroubek miniszterelnök szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal igazgatójának tisztsége olyan közéleti tisztség, amelyre nem vetülhet semmiféle árnyék. A prágai média szerint viszont az egész hivatal korrupt, ezért az lenne a legjobb megoldás, ha feloszlatnák, s alapjaitól kezdve újjáépítenék. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lesz Mareš utóda a hivatal élén. A kormány ideiglenesen Mareš helyettesét, Zdenka Juzlovát bízta meg ezzel a feladattal.

Csehországban már kormányfővel is megesett, hogy maffiakapcsolatai miatt kellett megválnia posztjától. Stanislav Gross tavaly márciusban azután kényszerült lemondásra, hogy kiderült, többmilliós luxusvilláját kétes üzletemberekkel kétes üzleteket kötő felesége igazolatlan jövedelmeiből vette.