Korlátozott szűrés az európai marháknál

2000.11.21. 14:03
Átfogó tesztelési program helyett csupán a 30 hónapnál idősebb marhákat ellenőrzik majd az EU-országok, hogy hordozzák-e magukban a kergemarhakórt okozó fehérjét - ismertették döntésüket kedden reggel az EU mezőgazdasági miniszterei. Franciaország és az Európai Bizottság a minden állatra kiterjedő tesztelést támogatta. Magyarország már november elején megtiltotta a veszélyeztetett országokból származó marhahús importját, a tesztelést csak gyanús esetekben végzik el.

A tizenhat órás, késő éjszakába nyúló tanácskozáson az európai uniós mezőgazdasági miniszterek nem a francia, illetve az Európai Bizottság által ajánlott általános tesztet fogadták el, hanem csupán a ,,betegség által veszélyeztetett", 30 hónapnál idősebb állatokra kiterjedő kötelező szűrővizsgálatot. Minden európai szarvasmarha tesztelése közel hatmillió vizsgálatot jelentene.

A franciák azért támogatták az általános tesztelést, mert az országban elkezdett általános vizsgálat tucatnyi új fertőzött állatot mutatott ki. A szélesebb szűrőrendszert ellenző (északi országok, Ausztria) országokban elenyésző számban vagy egyáltalán nem jelentkezett a kergemarhakór. Az Európai Bizottság érve az volt: a marhahúst fogyasztó ember bizalmának visszanyerése a legfontosabb.

A marhahús eladása 40 százalékkal csökkent

Csökkenő francia fogyasztás
A Le Mond keddi számában ismertetett felmérés szerint a franciák 18 százaléka korábbi fogyasztási szokásait feladva teljesen lemondott a marhahúsról. További 15 százalék ,,valamivel kevesebbet", 12 százalék pedig ,,sokkal kevesebb" marhahúst vásárol az utóbbi időszakban. A forgalmazók statisztikái szerint 40 százalékkal csökkent a piacokon felvásárolt marhahús mennyisége.
A marhahúspánik múlt hónapban tört ki Franciaországban, amikor a betegség okozóját hordozó csordából származó marhahús a francia szupermarketekbe került. A francia hatóságok megtiltották a marhaborda árusítását, a gyermekek iskolai menüjéről is törölték a marhahúskészítményeket.

Magyarországra november 3 óta tilos Írországból és Franciaországból marhahúst importálni. A legnagyobb budapesti gyermekétkeztető, a Junior Vendéglátó Rt. csak magyar származású marhahúst használ fel ételeinek készítéséhez, azonban ha lehet, mellőzi annak használatát.

A vágóhidakon ellenőrzik a húst

Az emberi fogyasztásra kerülő marhahúst a vágóhidakon az Állategészségügyi és Élemiszerellenőrzési Állomás munkatársai ellenőrzik - tájékoztatta az Indexet Négyesi István, a földművelésügyi tárca osztályvezetője. Négyesi szerint az állatot élő állapotban és vágás után is ellenőrzik, fogyaszthatóságáról döntést hoznak, és ezt bélyegzővel jelzik, illetve jegyzőkönyvben rögzítik. A kergemarhakór betegséget okozó fehérjét nem keresik, mivel Magyarországon ez nem indokolt, hisz nálunk ez a betegség nem létezik - nyilatkozta Négyesi Mihály. Indokolt és gyanús esetekben a szakértők készek tesztelni a marhahúst - mondta az osztályvezető.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét