Tünetmentes BSE-esetek Nyugat-Európában

2001.04.01. 15:45
A brüsszeli bizottság novemberi döntése alapján beindított marhakór-szűrővizsgálat januári és februári eredményei meglepő módon azt mutatják, hogy a 30 hónaposnál idősebb marhaállomány fertőzöttsége Spanyolországban, Olaszországban és Németországban a legmagasabb mértékű, abban a három országban, amelyből novemberig egyetlen BSE-esetet sem jelentettek.
A francia Le Figaro hétvégi számában ismertetett cikk adatai szerint az emberi fogyasztásra szánt, 30 hónaposnál idősebb állatok körében végezett szűrővizsgálatnál Spanyolországban 32 899 próbánál 17 pozitív esetet találtak, Olaszországban 17 279 szűrés 2 BSE-fertőzést mutatott ki, Németországban 211 746 ellenőrzött szarvasmarhából 10 volt érintett.

Ezek az adatok összevetve a szintén BSE-fertőzött Belgiuméval - ahol 43 252 tesztre esett 4 BSE-kóros állat, és Franciaországéval, ahol 303 965 tesztből csak 7 volt pozitív - meglepőek és elgondolkodásra késztetnek - vélekedik a francia lap.

Figyelemre méltóak azok az adatok is, amelyeket a táplálkozási láncba be nem kerülő, úgynevezett kockázatos eseteknél - elhullott, beteg vagy soron kívül vágóhídra küldött állatoknál - mértek utólag. Ezek a vizsgálatok ugyancsak a három, korábban BSE-mentesnek tudott országban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban hozták a legmagasabb mérési eredményeket. Spanyolországban 2906 szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálat 9 fertőzött állatot mutatott ki, Olaszországnál 4837:3 az arány, míg Németországban 20 ezer tesztből húsz bizonyult pozitívnak.

A marhakórjárvány által leginkább sújtott Nagy-Britannia viszont semmiféle erőfeszítést nem tesz a tesztelésre, arra hivatkozva, hogy csak 30 hónaposnál fiatalabb marhák bekerülését engedélyezi a táplálkozási láncba. A francia lap nem titkolja, hogy érthetetlennek találja a brit álláspontot. A Le Figaróban ismertetett adatok tanúsága szerint Angliában az év első két hónapjában összesen 17 szűrést hajtottak végre, ezek között azonban nem találtak fertőzött állatot. Mint a francia újság rámutat: ilyen körülmények között továbbra is homályban marad az Európát sújtó BSE-fertőzöttség valódi mértéke, a brüsszeli bizottság rendelkezésére álló adatokból ugyanis nem lehet általános érvényű következtetésekre jutni.

Az EU-bizottság tavaly novemberi határozata arra hívta fel a tagállamokat, hogy 2001 júliusától minden 30 hónaposnál idősebb szarvasmarhánál végezzék el a BSE-kimutatására alkalmas szűrővizsgálatot, számos ország azonban már januárban bevezette az ellenőrzési rendszert. Franciaországban egyébként tavaly nyár óta szűrik a szarvasmarha-állományt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla