Gusztáv
-4 °C
1 °C

Finnugorokat vertek az orosz szkinhedek

2005.05.30. 17:14
Etnikai feszültség szításával vádolja egy mari honlap az orosz többségű Mariföld vezetését. A vádak szerint az elnöki adminisztráció megrendelésére támadtak orosz szkinhedek egy mari kultuirális rendezvény résztvevőire. A finnugor kisebbség tagjai nem mertek feljelentést tenni.

A finnugor népcsoporthoz tartozó marikat vertek meg orosz szkinhedek Joskar-Olában a múlt hét végén. a mariföldi belügyi hatóságok hétfői közlése szerint vizsgálják az incidenst.

A mari.ee honlap beszámolója szerint a kisebbségi mari népcsoport népzenei estje elleni támadást az orosz többségű politikai vezetés, a honlap értesülései szerint az elnöki adminisztráció egyik tagja, Dimitrij Frolov rendelte meg. A támadás célja az orosz ajkú lakosság és az őslakos mari népesség közötti konfliktus szítása lehetett.

A mariföldi hatóságok egyelőre nem akarják elismerni, hogy etnikai jellegű támadás történt. Beszámolójuk szerint az Orosz Nemzeti Egység nevű szervezet szkinhedjei "egyszerű gonosztevők", akik válogatás nélkül bántalmazták az est résztvevőit, köztük orosz politikusokat is. Az Interfax értesülései szerint ugyanakkor a támadást egyértelműen egy mari népdal eléneklése váltotta ki.

Az oroszországi tagköztársaság ügyészségén mindenesetre jelezték, hogy nem indítottak bűnügyi eljárást, mert egyetlen sértett sem tett bejelentést bántalmazásáról. Ezt a moszkvai mari közösségnél a félelem légkörével magyarázták. Mint mondták, a hasonló incidensek eddig rendre felderítetlenül maradtak.

Az orosz külügyminisztérium tíz napja normálisnak nyilvánította a mariföldi helyzetet, válaszul a finnugor népcsoportot érő jogsérelmek kivizsgálását sürgető európai parlamenti határozatra, amelyet magyar, észt és finn képviselők támogatásával fogadtak el.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft