Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Markó: Egység kell az autonómiához

2007.10.20. 19:50
Az európai parlamenti választásokra készülõ Romániában a magyar szavazókat az RMDSZ és Tõkés László is szeretné megnyerni.

Egységes politikai képviselet nélkül nincs reménye az erdélyi magyarságnak az autonómia kivívására - jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség marosvásárhelyi kampánynyitó ünnepségén. A mûvészeti mûsorral egybekötött rendezvény elején a szövetség európai parlamenti képviselõ jelöltjei vonultak színpadra. Valamennyi szónok a romániai magyarság egységének megõrzését szorgalmazta.

Markó a 2000-es marosvásárhelyi polgármester-választást idézte fel, amikor az RMDSZ akkori jelöltje, Fodor Imre az elsõ forduló után 167 szavazat hiánya miatt nem gyõzhetett, miközben egy magyar független jelölt 797 voksot vitt el. Hangsúlyozta: ez emlékeztetõ, hogy mennyire lehet igazuk azoknak, akik Romániában és Magyarországon azt mondják, hogy van elég szavazata az erdélyi magyarságnak.

Felidézte az 1995-ben Dél-Tirolba tett látogatását, amikor a helyi osztrákok pártjának egykori elnöke elmondta: kitartásra és fõleg összefogásra van szüksége a kisebbségeknek az autonómia kivívására. "Korán fogyott el a türelmük azoknak, akik azt gondolják, hogy elég volt az egységbõl, és szavazhatunk többfele, mert úgy is van elég magyar szavazat" - hangoztatta Markó, emlékeztetve arra, hogy a dél-tiroliaknak 30 évre volt szükségük az önrendelkezés jogának kivívására.

Winkler Gyula, az RMDSZ-es lista harmadik helyezettje elmondta: az önrendelkezést nem kikiáltani, hanem gazdasági alapokra kell helyezni, ami alapos munkát igényel. Frunda György listavezetõ szerint Tõkés László független jelölt nem vette figyelembe a romániai magyarság érdekeit, ezért most úgy áll a helyzet, hogy vagy bejut az RMDSZ, vagy az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselõje az Európai Parlamentben. Az RMDSZ szerint ugyanis Tõkésnek nincs esélye arra, hogy megkapja a szavazatok - számára mandátumot biztosító - 2,85 százalékát.