Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Markó: Egység kell az autonómiához

2007.10.20. 19:50
Az európai parlamenti választásokra készülõ Romániában a magyar szavazókat az RMDSZ és Tõkés László is szeretné megnyerni.

Egységes politikai képviselet nélkül nincs reménye az erdélyi magyarságnak az autonómia kivívására - jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a szövetség marosvásárhelyi kampánynyitó ünnepségén. A mûvészeti mûsorral egybekötött rendezvény elején a szövetség európai parlamenti képviselõ jelöltjei vonultak színpadra. Valamennyi szónok a romániai magyarság egységének megõrzését szorgalmazta.

Markó a 2000-es marosvásárhelyi polgármester-választást idézte fel, amikor az RMDSZ akkori jelöltje, Fodor Imre az elsõ forduló után 167 szavazat hiánya miatt nem gyõzhetett, miközben egy magyar független jelölt 797 voksot vitt el. Hangsúlyozta: ez emlékeztetõ, hogy mennyire lehet igazuk azoknak, akik Romániában és Magyarországon azt mondják, hogy van elég szavazata az erdélyi magyarságnak.

Felidézte az 1995-ben Dél-Tirolba tett látogatását, amikor a helyi osztrákok pártjának egykori elnöke elmondta: kitartásra és fõleg összefogásra van szüksége a kisebbségeknek az autonómia kivívására. "Korán fogyott el a türelmük azoknak, akik azt gondolják, hogy elég volt az egységbõl, és szavazhatunk többfele, mert úgy is van elég magyar szavazat" - hangoztatta Markó, emlékeztetve arra, hogy a dél-tiroliaknak 30 évre volt szükségük az önrendelkezés jogának kivívására.

Winkler Gyula, az RMDSZ-es lista harmadik helyezettje elmondta: az önrendelkezést nem kikiáltani, hanem gazdasági alapokra kell helyezni, ami alapos munkát igényel. Frunda György listavezetõ szerint Tõkés László független jelölt nem vette figyelembe a romániai magyarság érdekeit, ezért most úgy áll a helyzet, hogy vagy bejut az RMDSZ, vagy az erdélyi magyarságnak nem lesz képviselõje az Európai Parlamentben. Az RMDSZ szerint ugyanis Tõkésnek nincs esélye arra, hogy megkapja a szavazatok - számára mandátumot biztosító - 2,85 százalékát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!