Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Feketén fehéren: a márka ára

2000.12.06. 21:51
Mától Jugoszláviában (pontosabban Szerbiában) kerek harminc dinárt ér egy német márka - hivatalosan is, merthogy a feketepiacon eddig is ennyit kóstált egy DEM. A Nemzetközi Valutaalphoz csatlakozni kívánó Jugoszlávia jegybankjának elnöke - jobb a békesség elvet követve - a devizaüzérek közreműködését kérte, egyúttal felkínálva számukra annak lehetőségét, hogy amit eddig a törvény szellemével ellentétesen cselekedtek, azt mostantól annak betartásával tegyék. Azaz: váltsák csak továbbra is a devizát, de a hivatalos árfolyamon, a hivatalos keretek között.
A szerb feketekereskedelem terén maguknak tisztes rangot kivívó devizaüzérek mindeddig nem jelezték együttműködési szándékukat, vagyis még senki sem tolong az illetékes hivatalnál, hogy ő bizony hivatalos devizaváltóként szeretné keresni kenyerét, a befolyt pénzt pedig az államnak adnák. Az államnak pedig igen nagy szüksége van a devizatartalékra.

A márka ára

A jugoszláv kormány alelnöke, Miroljub Labus megítélése szerint e lépés - vagyis a hivatalos átváltási árfolyam megállapítása - jótékony hatással lesz a kül- és a belkereskedelemre is. Ennek érdekében eltörölte a szövetségi kormány azt az eddig érvényben lévő - és a korábbi hatalomnak kedvező - rendelkezést, amely szerint a külkereskedelemmel foglalkozó cégek csakis a Jugoszláv Nemzeti Bankon keresztül utalhatták külföldre a vételárat. E rendelkezés már csak azért sem aratott osztatlan sikert, mert amíg a feketepiacon 20-25 dinárt adtak egy márkáért, addig a bankban mindössze hatot. Az amúgy is korrupt állami gépezet pedig az így befolyt devizát közvetítők útján a feketepiacon váltotta be. A különbözetet pedig az akkori vezetők söpörték be.

Liberalizálják a vámtörvényeket

Miroljub Labus optimista vélekedése szerint az új árfolyam nem vonja maga után az általános drágulást, mivel a kis- és nagykereskedelemben eddig is ilyen átváltási árfolyammal számoltak. Labus egyúttal közölte: a közeljövőben a vámtörvények liberalizálását tervezik, valamint az idevágó montenegrói és a szerbiai rendeletek harmonizálását.

Letisztul majd a piac

Ljubomir Madzsar, a közgazdászokból álló G-17-ek elnevezésű független csoport egyik vezetője viszont úgy véli, egy konvertibilis dinár hosszú távon mindenképpen hasznos lesz az ország számára, ám rövidtávon nagyon sok nehézséggel kell szembenéznie a gazdaságnak. ,,Sok magánvállalat képtelen lesz túlélni ez elkövetkezendő időszakot, ám ez a piac letisztulásához fog vezetni." - fogalmazott a közgazdász.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!