Klaudia
-3 °C
3 °C

Markó Béla távozik a miniszterelnök-helyettesi posztról

2007.06.10. 16:23
Markó Béla, az RMDSZ elnöke lemond a miniszterelnök-helyettesi posztról. A poszt várományosának személyéről egyelőre nem döntöttek, de lehtséges, hogy üresen marad. Markó a párttal akar foglalkozni.

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség ügyeire akar koncentrálni a párt elnöke, ezért vonul vissza a román miniszterelnök-helyettesi pozícióból - mondta el Markó Béla az Inforádiónak. Az RMDSZ vezetője arról is beszélt, hogy pártja kész részt venni az előrehozott választásokon.

Az RMDSZ számára hasznos volt a miniszterelnök-helyettesi poszt betöltése - hangsúlyozta Markó, aki azonban úgy látja, elnökként most a szövetséggel, a magyar közösségen belüli párbeszéddel kell foglalkoznia. Az RMDSZ azonban marad a kormányban - tette hozzá Markó Béla, és elmondta, még nem döntöttek, ki lesz a miniszterelnök-helyettes. Elképzelhető, hogy egyelőre nem töltik be a posztot.

A dilemma lényege, mondta, hogy a poszt eddig kötődött az RMDSZ elnöki tisztségéhez. Markó Béla szerint nagyobb kérdés, hogyan működik majd a kormány kisebbségben. Az RMDSZ nem fél a választások előrehozásától, fogalmazott, bár csak az államfő vezette Demokrata Pártnak lenne ez az érdeke - írja az inforadio.hu.