Valér
-2 °C
0 °C

Feljelentette Markó Bélát a Nagy-Románia Párt

2007.10.24. 18:00
Az RMDSZ elnökének szombati marosvásárhelyi beszéde a Romania Mare szerint bujtogató és Románia-ellenes. Gheorghe Funar az RMDSZ kizárását követelte a kormányból.

Az alkotmányos rend veszélyeztetése miatt büntetőjogi keresetet nyújtott be Románia főügyészénél a Nagy-Románia Párt (Partidul România Mare - PRM) Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ellen, jelentette be szerdán Lucian Bolcas parlamenti képviselő, a PRM alelnöke.

A szélsőségesen nacionalista párt törvényhozója elmondta: a kereset benyújtását Markó szombati marosvásárhelyi beszédével indokolták. Az RMDSZ európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén Markó megismételte azt, amit egy nappal korábban Csíkszeredában is elmondott. Azt hangoztatta, hogy a romániai magyarságnak vissza kell szereznie az 1918-19-ben elvesztett hont, azaz anyagi javait, a jogait, a méltóságérzetét és az együttlétet a magyar nemzettel.

Bolcas szerint Markó beszéde bujtogató jellegű, amivel szerinte az RMDSZ elnökének az volt a szándéka, hogy megteremtse "a román egységes nemzetállam ellen irányuló ellenséges akciók" előfeltételeit. A román sajtó is élesen bírálta az RMDSZ elnökét, azt rótták fel neki, hogy ismét Székelyföld területi autonómiája mellett tört lándzsát.

Kedden a Nagy-Románia Párthoz tartozó Gheorghe Funar szenátor azt javasolta a bukaresti szenátus házbizottságának, hogy kérjék Traian Basescu államfőtől és Calin Popescu Tariceanu miniszterelnöktől az RMDSZ kizárását a kormányból, illetve tiltsák meg a nemzeti kisebbségek szervezeteinek, hogy részt vehessenek a november 25-i európai parlamenti választáson.

A Demokrata Párt (PD) is keményen bírálta Markót. Daniel Buda parlamenti képviselő szerint a romániai magyar politikus "irredenta" és "alkotmánysértő" kijelentéseket tett.

Markó az Új Magyar Szó című napilapnak elmondta: a magyar kártya kijátszása mindig hatott választási kampány idején, amikor is egyes román pártok „remélik, hogy az RMDSZ megtámadásával erősítik fel hangjukat”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!