Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nehézfémes szennyezés a Maros mentén

2004.06.26. 09:08
Súlyos környezetszennyezés történt a Maros Hunyad megyei szakaszán, amikor a megáradt patakok elmosták a meddőhányó egyrészét. A nehézfémes szennyezés Magyarországot is elérheti, írja a Népszabadság.
Súlyos környezetszennyezést okoztak az elmúlt hetek esőzései a romániai Hunyad megyében, amikor a felduzzadt patakok elmosták a dévai Minvest bányavállalat tulajdonában lévő meddőhányó egy részét, írja a Népszabadság. A nehézfémeket tartalmazó szennyezés a Marosba is bejuthat. A nehézfémek rendkívül károsak az emberi egészségre, ha az érintett területen termesztett zöldségek útján a szervezetbe is bekerülnek.

A Minvest a Verespatakon tevékenykedő Rosia Montana Gold Corporation csaknem 20 százalékos tulajdonosa. Felsőcsertésen is vegyesvállalat révén van jelen, amelyet European Goldfieldsnek (EG) hívnak. Az EG-t ugyanaz a Frank Timis alapította, aki a kanadai Gabriel Resources révén a verespataki RMGC-t. Felsőcsertésen is aranyat kerestek.

A magyar szervek a szennyezésről hivatalos értesítést még nem kaptak Romániából. A Népszabadságnak nyilatkozó magyarországi szakember szerint a hasonló esetek nem ritkák, a tájékoztatás viszont pontatlan.