Erik, Alexandra
EUR 386,07 Ft
USD 366,29 Ft
11 °C
23 °C

Nehézfémes szennyezés a Maros mentén

2004.06.26. 09:08
Súlyos környezetszennyezés történt a Maros Hunyad megyei szakaszán, amikor a megáradt patakok elmosták a meddőhányó egyrészét. A nehézfémes szennyezés Magyarországot is elérheti, írja a Népszabadság.
Súlyos környezetszennyezést okoztak az elmúlt hetek esőzései a romániai Hunyad megyében, amikor a felduzzadt patakok elmosták a dévai Minvest bányavállalat tulajdonában lévő meddőhányó egy részét, írja a Népszabadság. A nehézfémeket tartalmazó szennyezés a Marosba is bejuthat. A nehézfémek rendkívül károsak az emberi egészségre, ha az érintett területen termesztett zöldségek útján a szervezetbe is bekerülnek.

A Minvest a Verespatakon tevékenykedő Rosia Montana Gold Corporation csaknem 20 százalékos tulajdonosa. Felsőcsertésen is vegyesvállalat révén van jelen, amelyet European Goldfieldsnek (EG) hívnak. Az EG-t ugyanaz a Frank Timis alapította, aki a kanadai Gabriel Resources révén a verespataki RMGC-t. Felsőcsertésen is aranyat kerestek.

A magyar szervek a szennyezésről hivatalos értesítést még nem kaptak Romániából. A Népszabadságnak nyilatkozó magyarországi szakember szerint a hasonló esetek nem ritkák, a tájékoztatás viszont pontatlan.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét