Árpád
-2 °C
3 °C

Hatszáz hamis esküvővel vádolnak egy dél-afrikai papot

2004.09.08. 14:10
Félezernél is több álesküvőt tartott egy anyakönyvvezetőként is működő pap Pretoriában. Az állampolgárság megszerzéséhez fontos álesküvőket szervező egyházfit egy pórul járt menyasszony buktatta le, aki saját esküvőjén tudta meg, hogy hivatalosan már házas.
Legalább hatszáz hamis esküvőt tartott egy dél-afrikai pap, jelentette a BBC. Az anyakönyvvezetőként is dolgozó Hendrik Uys Jansent a hamis házasságok ügyében folytató, az egész országra kiterjedő nyomozás során fogta el a pretoriai rendőrség.

Elrontott esküvők

Az álházasságok célja a dél-afrikai állampolgárság megszerzése. A rendőrség vádjai szerint Jansen egy, a hamis házasságok megkötésére szerveződött bűnszövetkezet tagja. Jansen "esküvőiről" a "menyasszonyok" nem is tudhattak, ahhoz csak megszerzett papírjaikat használták fel

Lebukásához az vezetett, hogy egy házasodni készülő dél-afrikai nő a templomban tudta meg, hogy hivatalosan már házas. Az így kudarcba fulladt esküvő után panaszt tett a rendőrségen. A hatóságok ezek után javasolták a dél-afrikai hajadonoknak, hogy ellenőrizzék családi állapotuk hivatalos adatait.

Fillérekért vett menyasszony

A BBC helyszíni tudósítója szerint az álházasság növekvő probléma Dél-Afrikában. A főként indiai, pakisztáni, nigériai, egyiptomi és brazil bevándorlók körében népszerű módszerrel eddig legalább háromezer esetben éltek.

A tudósító jelentése szerint a papírok meghamisítása mellett előfordul, hogy pár dollár ellenében szegény dél-afrikai nők vállalják a menyasszony szerepét. A hírügynökségnek nyilatkozó egyik álmenyasszony elmondása szerint "férjével" összesen egyszer, a dél-afrikai belügyminisztérium anyakönyvvezetője előtt találkozott.

A tudósító jelentése szerint a hamis házasságlevél viszonylag olcsó, 5000 randért (mintegy százötvenezer forintért) árulják a hamis esküvővel foglalkozó maffiák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?