Géza
-12 °C
-4 °C

Fegyveres őrök a Malév gépein is?

2004.01.06. 10:53
A terrorcselekmények megelőzésére az eddigieknél is szigorúbb rendszabályokat léptettek életbe az Egyesült Államokban. Közülük több a Magyarországról érkezőket is kellemetlenségek elviselésére kötelezi. Hogy ki, és miből fedezi majd a magyar légi marsallok munkáját, azt még nem tudni.
A 2001. szeptember 11-i támadás óta az Egyesült Államok minden eszközzel igyekszik elhárítani a hasonló pusztító terrortámadásokat. Ezért rendelték el, hogy a repülőtereken, majd később a közúti határátkelőhelyeken is ujjlenyomatot vesznek az országba belépőktől, s le is fényképezik őket. A másik szigorítás, hogy egyes esetekben az utasszállító repülőgépeket csak úgy engedik be a légterükbe, ha azon civil ruhás, fegyveres, titkos biztonsági őrök, azaz úgynevezett légi marsallok is szolgálatot teljesítenek.

Fegyver a fedélzeten

Ez ellen több nemzeti légitársaság, s az IALPA, a légiforgalmi pilóták nemzetközi szövetsége is tiltakozott. Véleményük szerint egy esetleges tűzharc nagy valószínűséggel katasztrófához vezetne, ugyanis ha egy 11 kilométer magasan repülő gép egy gyengébb részét - például az ablakokat - a lövedékek átlyukasztják, a kirobbanó ablakon át a belső légnyomás oly nagy erővel áramlik ki, hogy a törzs szétrobbanhat.

Korábban már az is vitákat váltott ki, hogy a repülő személyzetnél legyen-e védőfegyver. Egyes érvek szerint a pilóták csak a behatolók ellen, a fülke ajtaja irányában tüzelnének, nem a törzs oldala felé. Viszont fennáll a veszély, hogy ha a támadók megszerzik a fegyvert, gátlástalanul használják, még ha a géppel együtt ők is elpusztulnak.

Az új rendelkezésben a kétkedők azt a célt is felfedezni vélik, hogy inkább pusztuljon el a gép, mint hogy egy kiszemelt célpontra zuhanva okozzon a New York-ihoz hasonló pusztítást. Az IALPA szerint inkább a terroristák gépre jutásának megakadályozása lenne célravezetőbb.

Jogszabályt kell módosítani

Fegyveres biztonsági őrök repülőgépre szállását egyébként a jelenleg érvényes magyar jogszabályok csak különleges esetekben teszik lehetővé. A magyar légitársaság már tárgyal az Országos Rendőr-főkapitánysággal a légi marsallok alkalmazásáról, amelyhez a hatályos jogszabályok módosítására is szükség lesz.

Egyelőre nincs pénz rá

Garamvölgyi László az MTI-nek elmondta: egyelőre nincsenek konkrét információi a rendőrségnek arról, hogy mikortól, milyen járatokon, milyen létszámban és milyen fegyverzettel kell biztosítani a légi marsallokat. "Az azonban kétségtelen, hogy itt csak rendőr teljesíthet szolgálatot, nagy valószínűséggel a Készenléti Rendőrség Terrorelhárító Szolgálata fogja ezt a kontingenst biztosítani" - közölte a szóvivő. Mint mondta, konkrét információik nincsenek az amerikai előírásról, mert az amerikai fél a társaságot kereste meg, így a rendőrségnek a Malévtől kell megkapnia a szükséges információkat.

Megjegyezte: a még nyitott kérdések rendezése után tisztázni kell például a szolgáltatás ellentételezésének ügyét is. "A szolgáltatásért ellentételezésre számítunk: a rendőrök napidíját, szállását, étkezését biztosítania kell felfogásunk szerint a légitársaságnak" - mondta a szóvivő. Szavai szerint jelen pillanatban nincs a rendőrség költségvetésében erre forrás, hiszen csak december végén jelentkezett az amerikai igény.

"Bármikor képesek vagyunk biztosítani a fegyveres légi kísérőket, de a forrást nem tudjuk a rendőrségi költségvetésből kigazdálkodni" - mondta a szóvivő. Megjegyezte: egyelőre nem ismerik a részletes elvárásokat, de elképzelhető, hogy esetleg a légi marsallok képzését is meg kell szervezni, azaz felmerül az oktatási-képzési költség is.

Magyar "marsallok"
A fegyveres, titkos biztonsági őrök gépen utaztatása nem amerikai találmány. Azt követően, hogy 1949-ben Majoros János pilóta szervezésében Pécsről nyugatra szökött a Maszovlet egy Li-2-ese, a mi gépeinken is utaztak "utaskísérők".

Ők a "zöld ávó", azaz a határvédelem állományába tartoztak. Mégis újra előfordult, hogy egy utasszállító géppel disszidáltak, mert a beavatott tucatnyi utas lerohanta a civilruhás katonát. Az ötvenes évek első felében viszont az is megtörtént, hogy a fedélzeti tűzharcban a terroristának nevezett, szökni vágyó géprablók életüket vesztették, s holttestüket elrettentő példaként hagyták kiterítve feküdni a szombathelyi reptéren.