Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újabb két háborús bűnös adta fel magát

2002.05.15. 10:49
Újabb két, Horvátországban elkövetett háborús bűnökkel vádolt egykori szerb vezető adta fel magát a hágai Nemzetközi Bíróságnál. Milan Martics, a Krajnai Szerb Köztársaság elnöke és Mile Mrksics a Jugoszláv Néphadsereg egykori tábornoka szerda reggel már el is utazott Hágába. Marticsot a Zágráb elleni rakétatámadásokkal, Mrksicset a Vukovár ostroma idején elkövetett emberiség elleni bűntettekkel vádolják.
Elindult Hágába két újabb gyanúsított szerda reggel. Milan Martics, a Krajnai Szerb Köztársaság egykori elnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta: nem hajlandó senki ellen tanúskodni, ezzel szemben bizonyítékokkal szolgál majd a krajnai szerbeket Horvátországban ért zaklatásokra, jogsértésekre - jelentette a Beta. Ügyvédje, Sztrahinja Kasztratovics szerint védence be fogja bizonyítani ártatlanságát az ellene felhozott, Zágráb lövetését felrovó vádakra.

Az elnöki rezidenciát is találat érte

Zágrábot a horvátországi háború során két alkalommal érte rakétatámadás a krajnai szerb fegyveres alakulatok részéről, melynek során találat érte a Zágráb központjában található elnöki rezidenciát, és a több minisztériumnak is otthont adó Zrinjevac parkot is. Kasztratovics nem hiszi, hogy védencét kiadják Horvátországnak.

A másik kiadott vádlott Mile Mrksics, a krajnai szerb hadsereg parancsnoka, a Jugoszláv Néphadsereg egykori tábornoka. Mrksicset a Vukovár ostroma alatt és után elkövetett emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják. Mrksics nem jelent meg az újságírók előtt.

Ügyvédje, Toma Fila - aki Mrksics mellett Nikola Sajnovics egykori miniszterelnök-helyettes és Momcsilo Gruban ügyvédje is - kijelentette: elvárja, hogy a köztársasági és szövetségi kormányzat a magukat önként feladóknak tett ígéretét betartva mindent megtesz azért, hogy a vádlottak ideigleneses szabadlábra helyezéséért - írja a Beta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!