Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Bagdad belvárosát bombázták

2003.03.20. 21:28
"Ami most következik, olyat még egyetlen korábbi konfliktusban sem láthattunk" - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter, miután csütörtök este véget ért a Bagdad elleni légitámadás második hulláma. Az iraki légelhárítás intenzív tűzzel fogadta a támadást, amely mintegy 10 percig tartott. Egy iraki hivatalos jelentés szerint találat érte Szaddám Huszein egyik családi rezidenciáját is, az elnök családtagjai közül azonban senkinek sem eset baja. Iraki források szerint a város bombázásának eddig négy katona esett áldozatul.
A Bagdad elleni légi csapások e második hulláma még nem a Pentagon által tervezett nagyszabású offenzíva kezdete - közölte az amerikai védelmi minisztérium illetékese az iraki főváros csütörtök esti bombázásáról.

Tíz perces légelhárítás

A Bagdad elleni légicsapások második hullámában, csütörtökön este amerikai manőverező robotrepülogépek csapódtak be az iraki főváros kormányzati negyedében. A CNN tudósítója elmondta: több épület lángokban áll. A dpa szerint sűrű fekete füstfelhők szállnak fel toronyházakból. A kormányzati negyedben található Szaddám Huszein elnök rezsimjének számos hatalmi központja, itt vannak egyebek közt az állami tömegtájékoztatási eszközök irodái.

Az iraki légelhárítás intenzív tűzzel fogadta a támadást, amely mintegy 10 percig tartott. Helyi idő szerint 10.15-kor az iraki légvédelem lefújta a légiriadót. A Reuters jelentése szerint a rakéták alacsony magasságban repültek és számos célpontra mértek csapást szerte a fővárosban. Tűz ütött ki egyebek közt a belvárosban lévő tervezési minisztérium környékén, valamint több helyen a város délkeleti részén. Az iraki televízió jelentése szerint 72 lövedék esett a városra és 4 iraki katona meghalt a Bagdadot ért légitámadások két hullámában.

Intenzívebb bombázás

A tervezésügyi minisztérium
A Reuters tudósítói tűzoltókat és mentőket láttak a helyszínen. Az (eltalált) épületek egyikében Tárik Aziz miniszterelnök-helyettes irodái voltak. Sűrű felhőbe burkolózik az iraki fővárost kettészelő Tigris-folyó egész jobb partja, amely mentén számos kormányzati épület, köztük Szaddám Huszein elnök legalább két palotája és a hírszerzés központja helyezkedik el - jelentette a Reuters.

Egy iraki hivatalos jelentés szerint találat érte Szaddám Huszein egyik családi rezidenciáját is, az elnök családtagjai közül azonban senkinek sem eset baja. A fővárostól keletre több robbanás hallatszott az al-Rasid katonai bázis közeléből. Szemtanúk szerint a bombázások második hulláma intenzívebb volt, mint a csütörtök hajnali, első támadássorozat.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter délután kijelentette: a rakéta- és bombatámadások Bagdad és környéke ellen csak ízelítőt jelentenek abból, ami majd hamarosan következik. "Ami most következik, olyat még egyetlen korábbi konfliktusban sem láthattunk. Ez erejét, méretét és kihatását tekintve messze meghaladja mindazt, aminek korábban tanúi lehettünk" - jelentette ki Rumsfeld.