Eleonóra
-1 °C
2 °C

Hamis fotóval bukott le a konzervatív képviselőjelölt

2005.04.12. 14:47
Kellemetlen helyzetbe hozta magát és a Konzervatív Párt egyik nagyágyúját Ed Matts. A képviselőjelölt Dorsetben, a legszűkebb többséggel megszerzett munkáspárti körzetben előbb azzal próbált szavazatokat szerezni, hogy a keménykezű árnyék-belügyminiszter társaságában tüntetett egy illegális bevándorlócsalád kiutasítása ellen, hogy aztán választási szórólapján bevándorlásellenes szlogenekre cserélje a tüntetésen készült felvételeken látható transzparensek szövegét.

Képhamisítással próbált szavazatokat szerezni a Konzervatív Párt egyik képviselőjelöltje a május 5-én esedékes brit parlamenti választások előtt, jelentette a Guardain. Ed Matts a Munkáspárt legkisebb többséggel megszerzett választókerületében, Dorsetben indul. A siker érdekében a múlt hónapban részt vett egy illegális bevándorlócsalád kiutasítása elleni tüntetésen. Matts a tüntetésre Ann Widecombe-t, a Konzervatívok egykori keménykezű árnyék-belügyminiszterét is elcsábította.


Találja meg a három apró eltérést!
A tüntetésen Matts a kiutasításra váró Kachepa család fotóját tartotta a kezében, Widdecombe pedig egy "Hagy maradjanak" feliratú transzparenst.

Nem véletlenül örültek nagyon a kormányzó Munkáspárt kampánymunkásai, amikor a napokban a kezükbe került Matts választási szórólapja. A papíron a tüntetésen készült fotó módosított változata szerepelt. Matts munkatársai kivágták a kép hátteréből a tüntetés résztvevőit, így a felvételen csak a két főalak, a képviselőjelölt és Widdecombe látszik.

Az igazi változás azonban a kezükben tartott táblákkal történt. Matts a Kachepa család képe helyett egy "Ellenőrzött bevándorlást!" feliratot tart, Widdecombe transzparense pedig nemet mond a káoszra és a sérthetetlenségre. A két felirat így mindenesetre nagyobb összhangban van a Konzervatív Párt nyíltan bevándorlásellenes programjával.

A Munkáspárt kampánymunkásai azonnal eljuttatták a képet az amúgy konzervatív Times szerkesztőségének, írja a Guardian.

A Konzervatív Párt kampányközpontja a nyilvánvaló csalás ellenére kiállt Matts mellett. "Ed Matts csak azért cserélte le a család képét a választási szórólapon, hogy megóvja őket a sajtó túlzott figyelmétől" - állt elő a központi magyarázattal egy szóvivő. A válasz nem győzte meg a dorseti képviselőséget 153 szavazat többséggel megszerző Jim Knightot. A munkáspárti képviselő Matts azonnali visszahívását követelte.