Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Feloszlatták a mauritániai parlamentet a puccsisták

2005.08.04. 23:32
Az északnyugat-afrikai ország elnökének hatalmát megdöntő katonák feloszlatták a kétkamarás törvényhozást, de érvényben tartják az ország alkotmányát. A puccsnak a jelek szerint nem voltak halálos áldozatai.

Bejelentették a mauritániai parlament feloszlatását csütörtök este az afrikai ország elnökének hatalmát megdöntő katonák. Az állami rádióban ismertetett intézkedés értelmében az ország új urai feloszlatták a kétkamarás törvényhozást, mindazonáltal érvényben tartják az ország 1991-es alkotmányát, amelyet egy katonai tanácsra vonatkozó résszel egészítenek majd ki.

Nincsenek áldozatok

Az északnyugat-afrikai ország hadserege az 1984-ben szintén puccsal hatalomra került Mauja Uld Szid,Ahmed Taja elnök távollétét felhasználva (az elnök Fahd szaúdi uralkodó temetésére Rijadba, majd Nigerbe utazott) szerdán államcsínyt hajtott végre. A puccs a jelek szerint nem követelt áldozatokat.

A hadsereg ezt követően az ország eddigi rendőrfőnökét nevezte ki Mauritánia új vezetőjének. Eli Uld Mohammed Vall ezredes, nemzetbiztonsági igazgató (rendőrfőnök) a 17 tagú Igazság és Demokrácia Katonai Tanácsának elnöke - tudatta a junta a nemzeti hírügynökség útján közzétett közleményben.

Nemzetközi tiltakozás

Az Európai Unió soros elnöki tisztét ellátó Nagy-Britannia külügyminisztériuma közleményben ítélte el az erőszakos hatalomátvételt. A dokumentum felszólít a demokrácia szabályainak és az emberi jogoknak a tiszteletben tartására, valamint a mauritániai állampolgárok és az országban tartózkodó külföldiek biztonságának szavatolására.

Az Egyesült Államok nevében Tom Casey külügyi szóvivő szerdán elítélte az államcsínyt és a törvényes elnök, Mauja Uld Szid,Ahmed Taja visszatérését sürgette.

Franciaország a külügyminisztérium szóvivője által kiadott közleményben a demokrácia és a törvényes intézményi keretek tiszteletben tartására szólította fel Mauritániát. Az államcsínyt elítélte az Afrikai Unió és Kofi Annan ENSZ-főtitkár is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!