Salamon
0 °C
13 °C

Megtámadták az izraeli nagykövetséget Mauritániában

2008.02.01. 06:34

Hat fegyveres tüzet nyitott az izraeli nagykövetségre Mauritánia fővárosában péntek reggel. Az őrök visszalőttek, közölték szemtanúk.

Szemtanúk különböző vallomásai szerint a támadók a diplomáciai képviselet mellett lévő éjszakai bár előtt vették elő fegyvereiket, majd tüzet nyitottak az erődítményszerű nagykövetségi épületre, miközben azt kiabálták: "Allah akbar" (Allah a legnagyobb!).

A külképviselet őrei (mauritániai katonák) viszonozták a tüzet, majd a támadók gyalog elmenekültek. Egyes szemtanúk szerint a támadók hatan voltak, gépkocsin érkeztek és turbánt viseltek. A támadás közép-európai idő szerint hajnali három órakor történt.

A támadók lövései a bárt és környékét is érték. Ezek megsebesítettek legkevesebb egy embert, Boáz Biszmut izraeli nagykövet szerint egy mauritániait, aki a szomszédos házban lakik.

A nagykövet közölte, hogy egyetlen követségi alkalmazottnak sem esett bántódása, az épületben nem tartózkodott senki, csak kívül az őrök, de ők is sértetlenek maradtak.

Az izraeliek Nouachott belvárosában komoly biztonsági zónát épített ki a nagykövetség köré. Az épületeket egy lezárt, örzött zsákutcán keresztül lehet csak megközelíteni.

Szemtanúk 3-5 sebesültről számoltak be, akik között vannak a bár tulajdonosai, illetve egy külföldi nő. A nouakchotti kormányzó szerint a sebesült nő francia állampolgárságú. Más mauritániai tisztségviselő, hatósági személy egyelőre nem nyilatkozott az incidenssel kapcsolatban.

Néhány nappal ezelőtt több mauritániai párt felszólította a kormányt, hogy szakítsa meg az ország diplomáciai kapcsolatát Izraellel. Mauritánia egyike annak a néhány arab országnak, amely diplomáciai kapcsolatot tart fenn a zsidó állammal.

A Lisszabon–Dakar-ralit január elején éppen a terrorveszélyes helyzet miatt fújták vissza. December végén négy piknikező franciát öltek meg feltehetően iszlám szélsőségesek.

A magyar bamakósok viszont incidens nélkül vágtak keresztül az országon, sőt a kormány egyik tagja is ellátogatott a túrázók szállására.