Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Németország közvetít az egyiptomi túszdrámában

2008.09.23. 14:40
Németország tárgyaló delegációt alakít, aminek tagjai a tervek szerint felveszik a kapcsolatot azokkal az emberrablókkal, akik 11 európai turistát és 8 egyiptomi kísérőjüket tartják fogva Szudánban. Az egyiptomi hatóságok még próbálják azonosítani az emberrablókat, akik 15 millió dolláros váltságdíjat követelnek.

Németország tárgyal az Egyiptomban hétfőn elrabolt turisták fogva tartóival. A BBC szerint Németország egyelőre nem erősítette meg hivatalosan a tárgyalások megkezdését, csak annyit közöltek, hogy alakítottak egy tárgyaló delegációt az ügy kezelésére.

Zohair Garana egyiptomi idegenforgalmi miniszter keddre virradóra arról nyilatkozott, hogy a 11 európai turistát és 8 egyiptomi kísérőjüket, akik egy szafarin vettek részt a Szaharában, továbbra is Szudán területén tartják fogva.

A szudáni hatóságok kedd délután azt közölték, hogy tudják, hol tartják fogva a 19 embert a rablók, információik szerint valahol a szudáni, a líbiai és az egyiptomi határ közelében tartózkodnak, írja a BBC. Az is kiderült, hogy jól vannak, kapnak ételt és italt.

Az emberrablók 15 millió dolláros váltságdíjat követelnek értük. A miniszter egyúttal megerősítette, hogy kormánya nem vette fel a kapcsolatot az emberrablókkal, még azonosítaniuk kell őket.

Egy névtelenséget kérő kormányilletékes szerint az emberrablók azzal fenyegetőznek, hogy megölik foglyaikat, amennyiben repülőgéppel próbálják megtalálni fogva tartásuk helyét.

A turisták közül öt német, öt olasz és egy román állampolgár.

Az emberrablás helyszíne egészen közel esik a szudáni határhoz. Egyre nagyobb méreteket ölt a kalandturizmus ebben a Kairótól ezer kilométernyire fekvő, sivatagos térségben, amelytől ötszáz kilométernyire van a legközelebbi lakott település. Tavaly csaknem ezer kalandvágyó turista látogatott oda, akik fejenként több ezer (10 ezerig terjedő) dollárt fizettek a részvételért egy-egy kéthetes expedícióban. A térség érdekességei tartozik egy barlang, amelyben nagyszerű őskori rajzok láthatók.

Ez a mostani a második eset, hogy támadás ér turistákat ebben a térségben. Januárban egy német csoport vált ott rablótámadás áldozatává. Bántódásuk nem esett a német turistáknak, de mindenüket elvették a támadók, csak egy műholdas telefont hagytak náluk.

A magyar külügyminisztérium Egyiptomot a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába sorolja a terrorcselekmények és a külföldiekre is veszélyes bűncselekmények, balesetek miatt. Megjegyzik ugyanakkor, hogy kifejezetten magyar állampolgárok vagy intézmények elleni támadásra eddig nem volt példa Egyiptomban.

A turisták úti célja, Gilf al-Kebir

Almásy László magyar Afrika-kutató volt az, aki 1933-ban felfedezte a Kairótól 885 kilométerre lévő Gilf al-Kebir térség egyik sziklájának oldalán az úszók barlangját, ahová az elrabolt turisták és kísérőik tartottak.

A Gilf al-Kebir hatalmas mészkő- és homokkő fennsík, akkora, mint például Ciprus szigete, egyes pontjai 300 méter magasságban emelkednek ki a környezetből. A térségben főként nomád törzsek mozognak, amelyek Líbiából, Szudánból és még Csádból is belépnek az egyiptomi területre, nem egyszer csempészettel, és újabban emberrablással is foglalkoznak. A térség Szudán Dárfúr tartományával határos, ahol hosszú ideje etnikai konfliktus dúl, és ahol számos fegyveres banda is működik.

Az ide látogató kalandturistákat azonban a közelben zajló konfliktusok és más veszélyek sem riasztják vissza, tavaly ezer külföldi vett részt a két hétig is tartó, költséges és kockázatos túrákon, csakhogy láthassa a holdbéli tájra emlékeztető sivatagot és az őskori művészet alkotásait. A turistáknak a katonai hatóságoktól kell engedélyt szerezniük az expedícióhoz, csoportjaikat kötelezően biztonsági őrnek is kísérnie kell. A sivatagi terepjárókon lebonyolított túrák oda-vissza legalább 12 napot vesznek igénybe. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!