Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

McCain öngyilkos lesz, ha a republikánusok nem nyernek

2006.10.19. 09:59
Annyira biztos a republikánusok szenátusi diadalában John McCain, hogy öngyilkossággal viccelődött a vereség esetére. Pedig.

"Öngyilkos leszek" - viccelődött John McCain republikánus szenátor, a párt jelenlegi favoritja a 2008-as elnökválasztásokra, amikor arról kérdezték, mit tesz, ha a Demokraták megszerzik a többséget a szenátusban, írja a Reuters. McCain a közvélemény-kutatások szerint már készülhet is az öngyilkosságra, a legtöbb felmérés szerint ugyanis a demokraták megszerzik a többséget a törvényhozás felső házában - de a képviselőházban is.

A Demokrata Pártnak hat szenátusi helyet kell elvenniük a republikánusoktól - erre pedig Bush megrázóan rossz megítélése és a republikánusok botrányai miatt minden esélyük megvan. A republikánusok legutóbbi botrányai a párt törzsszavazóit, a keresztény jobboldaliakat is elidegeníthetik.

Mark Foley republikánus képviselő zaklatási ügye különösen pikáns, hiszen a floridai republikánusnak nyiltan fel kellett vállalnia homoszexualitását, miután kiderült, hogy fiatalkorú kongresszusi gyakornokokfiúknak küldött pajzán üzeneteket.

Mindezek ellenére a Republikánusok továbbra is bizakodóak. McCain szerint "kemény küzdelemben, de megnyerhetik" a szenátusi választást. Karl Rove, a Busht kétszer elnökséghez segítő kampányzseni szerint még akár a képviselőházi választásokon is ledolgozható a hátrány.

A kutatások szerint a demokraták 59:36 arányban vezetnek országosan. A nagy előny ugyanakkor nem jelent elsöprő győzelmet. Az Egyesült Államok hagyományosan megosztott, a demokraták fő bázisai a keleti és nyugati partvidék nagyvárosai, az ország kevésbé népes középső részei jellemzően konzervatívok. Ráadásul az elmúlt évek választókörzet-átszabásai a jelenlegi - többségükben republikánus - képviselőknek kedveztek, több helyen is úgy alakították át a körzeteket, hogy stabilan fenntartható legyen a republikánus többség.