Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Lemondott a fehér házi szóvivő

2006.04.19. 17:48
A Fehér Ház irodavezetőjének lecserélésével kezdődtek Bush környezetében a személyi változások, amelyek az elnök népszerűségi mélyrepülését hivatottak megállítani.

Lemondott tisztségéről Scott McClellan, George Bush amerikai elnök szóvivője. Bush elnök szerdán maga jelentette be szóvivőjének lemondását.

A leköszönő McClellan nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy több mint hét évig szolgálhatta az elnököt, abból két év és kilenc hónapot a Fehér Ház vezető szóvivőjeként. Scott McClellan távozása annak az erőfeszítésnek a részét képezi, hogy személyi változásokkal, "friss erők beállításával" adjanak lendületet a kormányzati munkának és javítsák Bush elnök mélységi rekordokat döntő népszerűségi mutatóját.

Mélyponton a népszerűség

A The Wall Street Journal szerdai számában közölt legfrissebb felmérés szerint az amerikaiaknak csak a 35 százaléka ítéli meg kedvezően az elnök tevékenységét, ami csak egy százalékponttal jobb, mint a mélypontot jelentő tavaly novemberi 34 százalék. A texasi McClellant 2003 júniusában, három hónappal az iraki invázió után nevezte ki az elnök szóvivőjének a távozó Ari Fleischer helyébe, akinek addig a helyettese volt.

Bush McClellanról kijelentette, hogy nehéz lesz őt pótolni, de ő döntött a távozás mellett és ő ezt elfogadja. Az új szóvivő személyét később jelentik be.

A személyi változásokat az elnök új fehér házi irodavezető kinevezésével kezdte: Joshua Boltent, a fehér házi költségvetési hivatal igazgatóját helyezte ebbe a tisztségbe Andrew Card helyébe. Az így megüresedő költségvetési hivatal élére kedden az elnök Rob Portmant, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalóját állította. A kereskedelmi főtárgyaló tisztségébe Portman eddigi helyettese, Susan Schwab lépett elő.

Bush elnök kedden a találgatásoknak elejét véve leszögezte, hogy a személyi változások nem fogják érinteni Donald Rumsfeld védelmi minisztert, aki a helyén marad. Washingtoni lapok tudni vélik, hogy John Snow pénzügyminiszter távozni fog posztjáról.