Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Szabadságot a román bányászvezérnek!

2001.01.22. 14:06
Nem járt sikerrel a két évvel ezelőtti bányászhadjáratokra emlékező akció: csupán tizenöt bányász jelent meg a romániai Zsil völgyében. Korábban a Zsil-völgyi elbocsátott bányászok képviseleti szervezete azt kérte Ion Iliescu román államfőtől: tartsa be választási ígéretét, és engedje szabadon vezérüket, Miron Cozmát. A választási ígéret vitatott, a kampányban közreadott PDSR- közlemény szerint ilyet Iliescu nem nyilatkozott.
Sikertelen volt a két évvel ezelőtti bányászfelvonulás felelevenítése, hiszen csak tizenöt bányász vett részt a '99-es vonulás útvonalán rendezett hétvégi tüntetésen. Miron Cozma bányászvezér harcostársa, Romeo Beja hiába próbálkozott azzal, hogy autóbuszokat és bányászokat szervezzen be, akcióját sem a lakosság, sem a Zsil-völgyi szakszervezet - melynek vezetéséből múlt év végén száműzték Cozmát és Beját is - nem támogatta. A tizenöt bányász, aki részt vett a tiltakozó akción, nem mulasztott munkanapot, hanem törvényes szabadnapjukat töltötték így.
Miron Cozma, a bányászvezér
18 év börtönbüntetésre ítélték

A Zsil-völgyi elbocsátott bányászok érdekképviseleti szervezetének vezetője, Constantin Cretan, a Nagy-Románia Párt helyi tanácsosa, január eleji közleményében arra kérte fel Ion Iliescu államfőt, tartsa be a választási ígéretét, és szabadítsa ki Miron Cozma bányászvezért. Cozmát 1999-ben 18 év börtönbüntetésre ítélték az 1991-es bányászhadjáratban való részvételért, az okozott károkért, valamint az államhatalom megdöntésére irányuló szervezkedésért. A bíróság ítéletére a bányászok egy újabb hadjárattal válaszoltak, ám a hatóságok rendőri segédlettel megakadályozták azt.

Iliescu nem kegyelmez

A választási kampány idején a Zsil-völgyében járó Iliescutól a bányászok megkérdezték, hogy megválasztása esetén megkegyelmez-e Miron Cozmának. Az államfőjelölt azt válaszolta, hogy nem fog a törvénykezés útjában állni. Óvatos kijelentését számos helyi lap úgy értelmezte, hogy Iliescu élve elnöki jogaival, ki fogja szabadítani Cozmát. A sajtóban megjelenteket Iliescu pártja, a PDSR közleményben cáfolta.

A román törvények szerint az államfő az igazságügyi miniszter javaslatára megkegyelmezhet bármilyen elítéltnek. Rodica Stănoiu igazságügy-miniszter asszony múlt év december végi közleménye szerint a PDSR-kormány nem engedheti szabadon Miron Cozmát, az államfő pedig nem szándékszik megkegyelmezni a bányászvezérnek.

Bányászfelvonulások
1990. január 28. Alig egy hónappal a forradalom után Bukarest belvárosában parasztpárti és liberális tüntetők azt követelték, hogy az Ion Iliescu által vezetett Nemzeti Megmentés Frontja (FSN) ígéretéhez híven ne alakuljon párttá, és ne induljon a választásokon. Az ellentüntetők támogatására több ezer bányász érkezett a Zsil völgyéből, akik bukaresti munkásokkal együtt több párt irodáját is földúlták.

1990. június 13-15. Miron Cozma szakszervezeti vezetővel az élen 10-12 ezer bányász érkezett Bukarestbe, hogy szétoszlassák az Egyetem téren a kommunizmus újjáéledése miatt ötven napja tüntető csoportot. A bányászok mintegy ezer rendőr segítségével nemcsak a tüntetőket, de a járókelőket is megtámadták, verekedtek, randalíroztak, az összecsapásokban hárman meghaltak.

1991. szeptember 24-27. Az egyik Zsil-völgyi üzem sztrájkoló bányászai - miután a kormány elutasította a párbeszédet - Cozma segítségét kérték, ő ismét Bukarestbe vezette híveit, akiket a rendőrség nem tudott feltartóztatni. Bukarestbe érve a bányászok betörtek a parlamentbe, megtámadták az elnöki palotát, a televízió épületét. Iliescu lemondatta a Petre Roman vezette kormányt, és megköszönte a bányászok segítségét.

1992. március 19. Néhány bányászvezér társaságában Cozma Bukarestbe utazott, és a szenátus elnökének a székében trónolva felolvasta követeléseiket. Theodor Stolojan miniszterelnök nem volt hajlandó tárgyalni vele, és az ezúttal politikai támogatás nélkül maradt Cozma és társai néhány nappal később hazautaztak.

1999. január 18-22. Mintegy 10 ezer, a bányabezárások miatt tiltakozó bányász Cozma vezetésével elindult Petrozsényből buszokkal, áttörte a Zsil-völgye kijáratánál felállított csendőrkordont, és a bizonytalankodó karhatalom mérsékelt ellenállása mellett eljutott a Bukaresttől 150 kilométerre lévő Ramnicu Valceáig. A sarokba szorított Radu Vasile miniszterelnök tárgyalóasztalhoz ült a coziai kolostorban, s a kormány megígérte, hogy felülvizsgálja a bányabezárásokat, és jelentős végkielégítést fizet a munkájukat elveszítő bányászoknak. Cozmáék diadalittasan tértek haza.

1999. február 16. A Cozmára előző nap kimondott 18 évi börtönbüntetés miatt feldühödött mintegy 2-3 ezer bányász buszokon Bukarest felé indult, este áttörték az első kordonokat, majd másnap hajnalban a nagy erőkkel, szervezetten felvonult csendőrség és rendőrség megállította és szétverte a menetet.

Forrás: HVG