Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Castro az ENSZ-ülésen

2000.09.08. 07:47
A magyar köztársasági elnök a kisebbségek jogainak nemzetközi védelméről szóló, jogilag kötelező érvényű, átfogó dokumentum megszületését szorgalmazta felszólalásában a millenniumi csúcsértekezleten.
Mádl Ferenc csütörtökön elhangzott beszédében méltatta azt a szerepet, amelyet a világszervezet vállalt az emberi jogok nemzetközi szintű védelmében, hozzátette azonban, hogy "az ENSZ történelmi adóssággal tartozik".

Mádl a kisebbségek jogait védte beszédében
A magyar köztársasági elnök a kisebbségek jogainak nemzetközi védelméről szóló, jogilag kötelező érvényű, átfogó dokumentumot szorgalmazott felszólalásában a millenniumi csúcsértekezleten. Mádl Ferenc csütörtökön elhangzott beszédében méltatta azt a szerepet, amelyet a világszervezet vállalt az emberi jogok nemzetközi szintű védelmében, hozzátette azonban, hogy "az ENSZ történelmi adóssággal tartozik".

Az államfő hangsúlyozta, hogy Magyarország értékekre épülő külpolitikát folytat. Mint fogalmazott, "szívünkhöz közel állnak" az egyetemes értékek, így az emberi jogok és alapvető szabadságjogok, köztük a kisebbségek jogainak tiszteletben tartása, a demokrácia, a jogállamiság és a társadalmi igazságosság.

A magyar államfő álláspontja szerint minél hamarabb kezd a nemzetközi közösség cselekedni, annál jobb szolgálatot tesz a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok védelme érdekében. Ami az ENSZ reformtörekvéseit illeti, Mádl Ferenc úgy vélekedett: elengedhetetlen, hogy a Biztonsági Tanács új állandó tagokkal, többek között Németországgal és Japánnal bővüljön.

Clinton és a BT-ülés

Az izraeli és a palesztin vezetőkkel folytatott eredménytelen szerdai megbeszélései után csütörtökön más válságtérségekre összpontosította figyelmét Bill Clinton. Az amerikai elnök megbeszéléseket folytatott Kim De Dzsung dél-koreai elnökkel a Koreai-félsziget biztonsági helyzetéről, valamint Ahmet Necdet Sezer török elnökkel Ciprus helyzetéről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtöki, történelmi ülésén a világszervezet békefenntartó képességének fokozása mellett szállt síkra az amerikai elnök annak érdekében, hogy alkalmas legyen az új és bonyolult válságok megfelelő kezelésére. Az ülés történelmi jelentőségét az adja, hogy megalakulása óta másodszor tanácskozott a testület állam- és kormányfők szintjén, az első csúcstalálkozót 1992 januárjában tartották.

A békefenntartó műveletek reformjának szentelt ülést megnyitva Kofi Annan ENSZ-főtitkár felszólította a nagyhatalmak vezetőit: legyen politikai akaratuk a beavatkozásra, de mindenekelőtt adják meg a világszervezetnek a szükséges eszközöket ahhoz, hogy véget vessen a fegyveres konfliktusoknak és helyreállíthassa a békét. A csúcstalálkozón, amelyen Bill Clinton amerikai, Vlagyimir Putyin orosz, Jacques Chirac francia és Csiang Cö-min kínai elnök, valamint Tony Blair brit miniszterelnök vett részt 10 másik államférfi társaságában.

Vitatott kézfogás Castro és Clinton között

Minden eddigi felszólalónál keményebben bírálta a globalizációt és a gazdag országokat nagy érdeklődéssel várt beszédében Fidel Castro kubai államfő. A kommunista vezető éles vádbeszédet intézett a jelenlegi politikai és gazdasági világrend ellen, amely - mint mondta - egyáltalán nem szolgálja az emberiség javát. "A politikai, gazdasági és technológiai hatalmat birtokló három tucatnyi gazdag és fejlett ország ült itt össze velünk, hogy ugyanazokat a recepteket kínálják nekünk, amelyek mindig csak szegényebbé, kizsákmányoltabbá és még inkább függővé tettek bennünket" - hangoztatta.

Castro keményen bírálta a globalizációt
Castro csatlakozott azokhoz, akik a világszervezet megreformálását szorgalmazták annak demokratikusabbá tétele érdekében, szorgalmazva egyebek között a Biztonsági Tanács kibővítését. Szerinte az ENSZ legfőbb célkitűzésének a jövő évszázadban annak kell lennie, hogy még mielőtt késő lenne, megmentse a világot, de "nemcsak a háborúktól, hanem a fejletlenségtől, az éhezéstől, a betegségektől és a környezet elpusztításától.

Hírügynökségi jelentések szerint a millenniumi ülésen Bill Clinton amerikai és Fidel Castro kubai elnök véletlenül találkozva kezet rázott és néhány szót váltott egymással. A két politikus az a csúcstalálkozón részt vevő mintegy 150 állam- és kormányfő számára tartott ebéd után a konferenciaterembe indult a szokásos csoportkép elkészítésére, amikor egyszer csak egymás mellé sodródtak. Az országaik között 40 éve fennálló ellenségeskedés dacára "kezet ráztak és váltottak néhány szót" - írta a Reuters egy névtelenségbe burkolózó ENSZ-forrásra hivatkozva.

Nem sokkal ezután a Fehér Ház szóvivője cáfolta, hogy Bill Clinton és Fidel Castro kezet rázott volna az ENSZ-székházban. "Váltottak néhány szót, de semmi lényeges nem történt" - mondta Joe Lockhart, és nyomatékosan hozzátette: kézfogás nem volt.

Annan közvetítene a bős-nagymarosi vitában

Kofi Annan ENSZ-főtitkár személyes segítségét ajánlotta fel Mikulás Dzurinda szlovák kormányfőnek a bős-nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos szlovák-magyar vita rendezésében. A TASR szlovák állami hírügynökség esti jelentése szerint, Dzurinda miniszterelnök a szlovák küldöttség tervezett programján felül találkozott a világszervezet vezetőjével aznap New Yorkban, az ENSZ millenniumi csúcstalálkozója alkalmából. A szlovák kormányfő közölte a főtitkárral, hogy "a jelenlegi helyzet nem előnytelen Szlovákia számára". Szlovákia teljes mértékben elfogadja a hágai Nemzetközi Bíróság döntését - jelentette ki a kormányfő. "A pert ugyebár megnyertük, és most türelmesen várunk arra, hogy a magyar fél végrehajtsa az ítéletet" - idézte Dzurindát a TASR.

Mádl csütörtöki találkozói

A köztársasági elnök beszédében felvetett téma felmerült az ENSZ-palotában folytatott kétoldalú megbeszélésein is - közölte a magyar államfő sajtótájékoztatóján. A magyar államfő találkozott többek között a szlovén, a horvát, és a román államfővel. Ami a kisebbségvédelmi egyezmény ügyét illeti, Mádl Ferenc elmondta, hogy ezt a témát megemlíti majd Richard Holbrooke amerikai ENSZ-nagykövetnek is, szombati közös reggelijükön.

A magyar köztársasági elnök kétoldalú megbeszéléseit egyébként - mint a sajtótájékoztatón elhangzott - olyan témák uralták, mint a balkáni stabilitás ügye, a közép-európai vámmentes kereskedelmet előmozdító CEFTA helyzete, a határ menti együttműködés, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozási erőfeszítések kérdésköre. Valamennyi tárgyalópartner elismerően szólt a csatlakozás érdekében mutatott magyar teljesítményről. Felmerült a csatlakozási folyamatban szerzett tapasztalatok cseréjének a témája.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?