Lehel
17 °C
27 °C

Tűzszünetet ajánlottak Spanyolországnak a terroristák

2004.03.18. 10:29
Időt adnának az új spanyol kormányfőnek ígéretei teljesítésére az iszlám terroristák. Az Irakban állomásozó spanyol csapatok kivonásáért cserébe felajánlott tűzszünet hitelét rontja, hogy a felajánló Abu Hafsz al-Maszri Brigádoknak feltételezhetően nem volt köze a támadásokhoz.
Tűzszünetet ajánlott Spanyolországnak a múlt heti madridi robbantást magára vállaló radikális muzulmán terrorcsoport. Az Abu Hafsz al-Maszri Brigád nevű csoport a londoni al-Hayat arabnyelvű napilapban megjelentetett közleménye szerint időt adna az új spanyol kormánynak az iraki kivonulásra tett ígérete beváltására.

Mindent magukra vállalnak

Kiutasítanák a terroristagyanús muzulmánokat
Ötszáznál is több terrorista kapcsolatokkal gyanúsított muzulmán bevándorló kiutasítását mérlegeli az olasz belügyminisztérium. A "terrorgyanús", muzulmán vallású külföldi állampolgárok száma megközelítheti az ezret is, és előzetes értékelések szerint a közvélemény nem fogadná egyértelműen a csak gyanún, nem bizonyítékon alapuló tömeges kiutasításokat. Bár Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter nem lát terrorakció előkészületére utaló jeleket, egy, a Repubblica című napilapnak nyilatkozó szakértő szerint "egyáltalán nem kizárt egy öngyilkos merénylet lehetősége". A napilap szerint Nápoly, Róma, Milánó, Torinó, Genova és Bologna a lehetséges célpontja egy terrortámadásnak.
forrás: MTI

Az amerikai kormányzat szerint azonban az al-Kaida meggyilkolt harmadik számú vezetőjéről elnevezett csoport "megbízhatatlan". Véleményük szerint még az al-Kaidához fűződő viszonyuk is bizonytalan. A csoport korábban számos olyan eseménnyel kapcsolatban vállalta a felelősséget, melyhez valójában nem volt köze, magukra vállalták például a nagy észak-amerikai áramszünetet is - amit valójában az elektromos ellátórendszer meghibásodása okozott.

Az AP-nek nyilatkozó marokkói illetékesek szerint az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján feltételezhető, hogy a merényletet az Anvar al-Iszlám követte el. A Huszein-diktatúra idején Irakban - igaz, a rezsim ellenőrzésén kívül eső kurd területeken - állomásozó terroristákat vádolják több iraki, jordániai, törökországi és marokkói merénylettel is.

Kitart a kivonulás mellett

Ki lesz a következő?
Bár az Abu Hafsz al-Maszri csoport a titkosszolgálatok szerint bizonyíthatóan még egy merényletet sem hajtott végre, március 15-i nyilatkozatában több, az Egyesült Államokkal szövetséges országot is támadásokkal fenyegetett. "Ki lesz a következő? Japán, Amerika, Olaszország, Szaúd-Arábia vagy Ausztrália?" - áll a szervezet az al-Kudsz al-Arabi című újsághoz eljuttatott üzenetükben. A nyilatkozat figyelmeztette ezeket az országokat, hogy a "halál brigádjai ajtajuknál állnak", és "megfelelő időben és helyen keményen le fognak csapni".
forrás: MTI

Az Abu Hafsz al-Maszri brigádokat a hatalomból távozó spanyol Néppárt parlamenti szóvivője sem tartja megbízhatónak. "Nem képesek egy ilyen támadás elkövetésére, még kevésbe képesek tűzszünet meghirdetésére" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a csoport bizonyítottan eddig egyetlen merényletet sem hajtott végre.

A választásokon győztes szocialisták vezére, Jose Luis Rodriguez Zapatero mindezek ellenére továbbra is kitart választási ígérete, az Irakban állomásozó negyedik legnagyobb külföldi haderőt jelentő 1300 spanyol katona visszahívása mellett. Zapatero szerdán újra kritizálta az Egyesült Államok iraki politikáját, mondván az "kudarcot vallott". Véleményének némileg ellentmond, hogy egy friss közvélemény-kutatás eredményei szerint az irakiak többsége elégedett a háború eredményeivel és élete alakulásával, bár a biztonsági helyzetet aggasztónak találja.
Bővebben: Támogatják a megszállást az irakiak