Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Eltemették a madridi terror áldozatait

2004.03.24. 15:00
Az európai politikai elit részvételével vette kezdetét a madridi terrortámadások áldozatainak temetése. A délben kezdődött szertartás előtt Zapatero spanyol miniszterelnök iraki szövetségeseivel tárgyalt.
Délben kezdődött meg a március 11-i madridi terrortámadások áldozatainak gyászszertartása a spanyol fővárosban. Az Almudena székesegyházban tartott gyászmisén a spanyol királyi család és a kormány mellett mintegy húsz állam- és kormányfő jelent meg - köztük Medgyessy Péter.

Tekintse meg képeinket!
A szentmisén részt vett José Maria Aznar volt és José Luis Rodriguez Zapatero újonnan megválasztott spanyol kormányfő, Chirac francia, Carlo Ciampi olasz, Tarja Halonen finn, Arnold Rüütel észt, Jorge Sampaio portugál, Georgi Parvanov bolgár köztársasági elnök, Albert monacói trónörökös, Mulaj Rasid, VI. Mohamed marokkói király öccse, Frigyes dán trónörökös, Medgyessy Péter magyar, Gerhard Schröder német kancellár, Tony Blair brit, Leszek Miller lengyel, Adrian Nastase román, Vladimir Spidla cseh, Guy Verhofstadt belga kormányfő valamint Bertie Ahern ír miniszterelnök, az Európai Unió soros elnöke.

Részt vett a ceremónián továbbá Colin Powell amerikai külügyminiszter, Adrienne Clarson, Kanada főkormányzója és Abdullatif Sener török miniszterelnök-helyettes.

A gyászszertartást az áldozatok mintegy 500 meghívott hozzátartozójának jelenlétében tartották a katedrálisban. Két hatalmas kivetítőt és mintegy 800 ülőhelyet helyeztek el a templomon kívül rekedt családtagok számára. A királyi család már orgonaszó mellett fogadta az utolsó részvétnyilvánításokat.

A szertartás előtt José Luis Rodriguez Zapatero leendő spanyol kormányfő rövid megbeszélést folytatott Tony Blairrel és Leszek Millerrel, míg Colin Powell José Maria Aznarral találkozott.

Tiltakoztak a kizárólag katolikus szertartás miatt
Rossz hangulatot keltett több felekezet körében, hogy a madridi Almudena székesegyházban tartott hivatalos állami gyászünnepségen kizárólag katolikus szertartás szerint emlékeznek meg a március 11-i terrortámadás 190 áldozatáról. A spanyolországi protestánsok, zsidók, muzulmánok és adventisták a kormányhoz intézett tiltakozó levelükben tettek panaszt a felekezeti egyoldalúság ellen.

"A támadások nemcsak katolikusokat öltek meg, hanem más felekezetek tagjait is" - áll szerdai sajtójelentések szerint a levélben. Sajnálatos, hogy az állam, amely világinak mondja magát, katolikus gyászünnepséget tart - mondta Mariano Blazquez, a spanyolországi protestáns gyülekezet elnöke.