Rekordszámú szavazattal nyert Medvegyev

2008.03.03. 06:38
Mivel Medvegyev csak a voksok 70,2 százalékát szerezte meg, a választási bizottság hétfőn hajnalban bejelentette, hogy rekordszámú szavazatot kapott. A nyugati lapok szerint gazdasági nehézségek várják az új államfőt.

Rekordszámú, 50,4 millió szavazatot kapott a vasárnapi oroszországi elnökválasztáson Dmitrij Medvegyev a moszkvai központi választási bizottság szerint. A propagandaértékű bejelentésre szüksége is volt Vlagyimir Putyin felkent örökösének, mivel arányát tekintve tulajdonképpen csalódáskeltő, 70,2 százalékos diadalt aratott csupán, pedig a többi jelöltnek esélye sem volt a médiaszereplésre a kampányban.

Az eddigi rekordot a távozó Putyin tartotta, aki 2004-ben a hivatalos adatok szerint 49,6 millió szavazatot szerzett.

A csaknem végleges adatok, a szavazatok 97 százalékának feldolgozása alapján a kommunista Genagyij Zjuganov 17,8, a szélsőjobbos Vlagyimir Zsirinovszkij 9,4 százalékot, a Kreml által kreált ellenzéki jelölt, Andrej Bogdanov 1,3 százalékot szerzett.

Az európai sajtó mindeközben megkérdőjelezte a választások tisztaságát. A Süddeutsche Zeitung szerint a vasárnapi orosz elnökválasztáson oly mértékben fosztották meg a demokráciát annak lényegétől, hogy sok választópolgár számára egyre ment, elmegy-e szavazni vagy sem. A lap szerint Medvegyevnek nem lesz olyan könnyű dolga, mint elődjének volt: az olajárak ugyan magasak maradnak, de az orosz gazdaság veszít erőteljes növekedési üteméből.

A Financial Times Deutschland szerint Medvegyev komoly vetélytársait ellehetetlenítették, ahogyan megakadályozták azt is, hogy az ellenzék nagygyűléseket szervezzen. A Handelsblatt című gazdasági napilap az oroszországi rendszert ostorozta, amely szerinte nem ismer semmilyen demokratikus ellenőrzést, sem ellensúlyt, és nem hivatalos egyezségekre támaszkodik.