Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Rekordszámú szavazattal nyert Medvegyev

2008.03.03. 06:38
Mivel Medvegyev csak a voksok 70,2 százalékát szerezte meg, a választási bizottság hétfőn hajnalban bejelentette, hogy rekordszámú szavazatot kapott. A nyugati lapok szerint gazdasági nehézségek várják az új államfőt.

Rekordszámú, 50,4 millió szavazatot kapott a vasárnapi oroszországi elnökválasztáson Dmitrij Medvegyev a moszkvai központi választási bizottság szerint. A propagandaértékű bejelentésre szüksége is volt Vlagyimir Putyin felkent örökösének, mivel arányát tekintve tulajdonképpen csalódáskeltő, 70,2 százalékos diadalt aratott csupán, pedig a többi jelöltnek esélye sem volt a médiaszereplésre a kampányban.

Az eddigi rekordot a távozó Putyin tartotta, aki 2004-ben a hivatalos adatok szerint 49,6 millió szavazatot szerzett.

A csaknem végleges adatok, a szavazatok 97 százalékának feldolgozása alapján a kommunista Genagyij Zjuganov 17,8, a szélsőjobbos Vlagyimir Zsirinovszkij 9,4 százalékot, a Kreml által kreált ellenzéki jelölt, Andrej Bogdanov 1,3 százalékot szerzett.

Az európai sajtó mindeközben megkérdőjelezte a választások tisztaságát. A Süddeutsche Zeitung szerint a vasárnapi orosz elnökválasztáson oly mértékben fosztották meg a demokráciát annak lényegétől, hogy sok választópolgár számára egyre ment, elmegy-e szavazni vagy sem. A lap szerint Medvegyevnek nem lesz olyan könnyű dolga, mint elődjének volt: az olajárak ugyan magasak maradnak, de az orosz gazdaság veszít erőteljes növekedési üteméből.

A Financial Times Deutschland szerint Medvegyev komoly vetélytársait ellehetetlenítették, ahogyan megakadályozták azt is, hogy az ellenzék nagygyűléseket szervezzen. A Handelsblatt című gazdasági napilap az oroszországi rendszert ostorozta, amely szerinte nem ismer semmilyen demokratikus ellenőrzést, sem ellensúlyt, és nem hivatalos egyezségekre támaszkodik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?