Vazul
11 °C
25 °C

Medvegyev is elutasítja Koszovó függetlenségét

2008.02.25. 15:59
Oroszország nem hajlandó elismerni Koszovó függetlenségét és a jövőben Szerbiával együtt keres megoldást a helyzetre, jelentette ki belgrági látogatásán a leendő orosz elnök, Dmitrij Medvegyev. Találkozójukon Boris Tadic szerb elnök is kijelentette, hogy sosem fogja elismerni Koszovót.

Putyinhoz hasonlóan az orosz elnöki poszt várományosa, Dmitrij Medvegyev is Szerbia mellett kötelezte el magát Koszovó ellenében belgrádi látogatásán. Medvegyev előbb Boris Tadic államfővel, majd Vojislav Kostunica miniszterelnökkel tárgyalt, s az utóbbival közösen megtartott sajtókonferencián közölte, hogy Oroszország és Szerbia a jövőben - érintett intézményeik szintjén - egyeztetni fogja azokat a lépéseit, amelyek célja a koszovói kérdés megoldása, a bonyolult helyzetből való kilábalás.

Medvegyev szerint Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltása nem csak Szerbia szuverenitásának és alapvető jogainak a megsértése. Súlyos kárt okoz a nemzetközi biztonsági rendszernek, s a jelenleg érvényes nemzetközi jognak, "amelyet az emberiség több mint száz év alatt hozott létre" - mondta az orosz politikus.

Szerinte a Koszovó függetlenségéről hozott döntés semmiben sem egyezik a nemzetközi jog alapjaival, az ENSZ Alapokmányával, a Helsinki Záródokumentummal, s az ENSZ BT 1244-es határozatával.

Dmitrij Medvegyev a nap folyamán Boris Tadic szerb államfővel is találkozott, aki közölte vele, hogy Szerbia sosem fogja elismerni Koszovó függetlenségét, s békés, diplomáciai és jogi eszközökkel tovább küzd jogos érdekeiért.

Medvegyev látogatásával párhuzamosan az EU és a NATO Brüsszelben egyeztetett. A tárgyalások után Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár és Javier Solana, az EU külügyi főbiztosa kijelentették, hogy a NATO és az EU semmi esetre sem vonul ki Koszovó szerbek lakta részéből. A kivonulás a szerbek elszakadását segítené elő.