Bernadett
-2 °C
4 °C

Bábjáték a közel-keleti békefolyamat

2007.06.13. 11:15
A nyugati hatalmak pénzügyi szankcióit kárhoztatta a közel-keleti békefolyamat befagyásáért az ENSZ májusban leköszönt közel-keleti különmegbízottja. Azért az okok között felsorolta azt is, hogy a palesztinok képtelenek véget vetni az erőszaknak.

Az Egyesült Államok nyomása miatt jelentéktelenedett el az ENSZ szerepe a közel-keleti békefolyamatban, derült ki az ENSZ közel-keleti különmegbízottjának keményszavú, bizalmasnak szánt jelentéséből. A Guardian birtokába került 53 oldalas jelentés kilátástalannak jellemzi a békefolyamatot.

A jelentést Alvaro de Soto május 5-n, közvetlenül távozása előtt írta közvetlen feletteseinek. A Guardian szerint megállapításait nem a közvéleménynek szánta, a hivatalos és nyilvános jelentés minden bizonnyal visszafogottabb lesz.

De Soto szerint a közel-keleti békefolyamat részben az izraeliek teljesíthetetlen követelései és alapvetően elutasító álláspontja miatt hiúsult meg, részben pedig azért, mert a palesztinok törekvései az erőszak megfékezésére a legjobb esetben is "szedett-vedettek", de leginkább elítélendőek.

Se Soto keményen bírálta a nyugati kormányokat, amiért a Hamasz hatalomra kerülése után befagyasztották a palesztinoknak szánt támogatásokat. Szerinte ezzel a közel-keleti békéltető kvartett - az EU, az Egyesült Államok, az ENSZ és Oroszország - "a tárgyalásokat ösztönző csoportból gyakorlatilag egy megszált nép szabadon választott vezetőit szankciókkal fenyegető csoporttá alakult, ami elérhetetlen feltételeket szabott a párbeszédhez".