Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Meciar üvöltözött a szlovák parlamentben

2008.07.04. 07:50
Vladimír Meciar volt szlovák kormányfő a parlament csütörtök esti ülésén hangos szóváltásba keveredett egy kereszténydemokrata képviselővel. Meciar azt állította, hogy György 20 millió dollárt költött az 1998-as szlovákiai kormányváltásra, amivel véget vetett Meciar kormányzásának. Állítását egy titkos dokumentumból vett idézettel igyekezett bizonyítani.

Utoljára 1998 előtt, Vladimír Meciar kormányzása idején volt olyan hangos szócsata a szlovák parlamentben, mint csütörtökön este, amikor ismét Meciar kiabált. A Robert Fico jelenlegi kormánykoalíciójához tartozó Néppárt-HZDS elnöke azt állította, hogy Soros György, a magyar származású amerikai üzletember 20 millió dollárt költött az 1998-as szlovákiai kormányváltásra, véget vetve közel egy évtizedes hatalmának.

Meciar még szerdán keveredett vitába az 1989-es rendszerváltás után szlovák parlamenti házelnökké előlépett kereszténydemokrata képviselővel, Frantisek Mikloskóval, aki a közelmúltban függetlenné vált, de négy társával most új ellenzéki párt alapításán munkálkodik. A vita Miklosko egyik embere, a parlament kulturális és médiabizottságának élén álló Pavel Minárik leváltási kísérletével kezdődött, s fajult a csütörtökön késő estig elhúzódó ülés hangos záróakkordjává.

Meciar szerint Soros a kormányváltási kiadásáról állítólag maga beszélt, amikor annak idején Pozsonyban a Kommensky Egyetem díszdoktorává avatták, írta a TASR szlovák hírügynökség.

Meciar egy 1997-es keltezésű titkos dokumentumból felolvasott idézetekkel igyekezett bizonyítani, hogyan készültek a félreállítására. A dokumentumból többek között egy olyan mondatot is idézett, miszerint "Meciar fizikai likvidálása egyelőre nem lenne helyénvaló". Meciar szerint az általa vezetett akkori HZDS lejáratását mesterségesen gerjesztett szociális feszültséggel akarták elérni, és befolyásos nyugati pénzemberek közreműködésével igyekeztek két vállra fektetni a gazdaságot.

"Vajon kinek a szégyene, hogy eladó lányként riszálták magukat?" - kiabálta Meciar Mikloskónak, akinek - mint mondta - egyetlen méltányolható érdeme van: a "gyertyás tüntetés". Ezzel arra a húsz évvel ezelőtt pozsonyi ellenzéki megmozdulásra utalt, amely a Csehszlovákia 1968-as megszállását követő két évtized első kommunistaellenes néma tüntetése volt.

"Micsoda pompás emlékezet. Ha még elhinni is képes mindazt, amit most itt összehord, akkor emelem a kalapomat" - replikázott ironikusan Miklosko.

Meciar háromszori kormányzás után 1998-ban bukott el, az akkor - és ma is - ellenzékbe lévő pártok összefogása nyomán. Bukása után Mikulás Dzurinda alakított kormányt, többek között a Magyar Koalíció Pártjával (MKP) és a kereszténydemokratákkal (KDH).