16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Szabadon engedték Meciart

2000.04.20. 11:37
Csütörtök reggel a szlovák rendőrség különosztaga letartóztatta és kihallgatásra előállította Vladimír Meciar exkormányfőt, az ellenzéki Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) elnökét. Délután azonban már szabadon engedték a politikust.
Alig több mint két órával előállítása után Vladimír Meciar szabadon távozott a rendőrségről, ahol nem volt hajlandó vallomást tenni. A háromszoros szlovák exminiszterelnök a pozsonyi rendőrkapitányság egyik oldalbejáratán, saját védőemberei kíséretében távozott, miközben egy híveiből álló húsz főnyi csoport a helyszínen transzparenseken azt hirdette, hogy "Rendőrállamnak nem adjuk Meciart."

A kommandósok csütörtökön reggel erőszakkal behatoltak Meciar trencsénteplici villájába, majd Meciart gépkocsiba ültették, és az MTI szerint minden bizonnyal Pozsonyba indultak vele, hogy kihallgassák. A Reuters szerint hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják a volt szlovák miniszterelnököt. A brit hírügynökség munkatársa robbanásokat is hallott, amikor a kommandósok megrohamozták Meciar villáját.

Meciar heteken át kitért a rendőrségi idézés átvétele elől
Vladimír Meciar nem tanúsított ellenállást. A háromszoros exminiszterelnököt a rendőrség hetek óta tanúként akarta kihallgatni, elsősorban nagy ellenlábasa, a volt államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolása ügyében, de azért is, mert utolsó kormányzása idején Meciar a kabinetje tagjainak jogtalan jutalmakat fizetett ki.

Vladimír Meciar heteken át kitért a rendőrségi idézés átvétele elől: trencsénteplici villájából ki sem tette a lábát. Letartóztatásával beigazolódott a hír, hogy a jutalmak kifizetése miatt már kedden vádat emeltek ellene, s így a rendőrség szélesebb jogkörökkel rendelkezvén már behatolhatott az immár vádlottnak minősülő Meciar villájába.

Több forrás úgy tudja, hogy az álarcos kommadósok háromszori hiábavaló felszólítás után, robbanószert alkalmazva hatoltak be a trencsénteplici villába, ahonnan csütörtök reggel kivezették, és Pozsonyba vitték a politikust. Mielőtt Vladimír Meciar a rendőrségi kocsiba szállt, az épületet körülvevő civilekhez, szomszédokhoz szólva azt mondta: "Ne féljenek, én sem félek." Nyilvánvaló, hogy Meciar számított a letartóztatására. Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka több televíziós forgatócsoportnak adott szállást a villájában, hogy azok rögzíthessék az eseményt.

A Reuters szerint Meciart sértetlenül vezették el lakásából, miközben őt éltető tömeg vette körül a helyszínt. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Meciart korábban az Európai Unió és az Egyesült Államok is a jogállami berendezkedés megsértésével, a demokratikus reformok lelassítáésával vádolta.

Marian Kardos, Meciar pártjának szóvivője, aki a rendőrségi akció idején a volt miniszterelnök villájában tartózkodott, brutalitással vádolta a rendőröket. "Különösen az épületben lévő nőkkel voltak durvák" - mondta a Reutersnek a szóvivő, aki szerint dinamittal robbantották a bejárati ajtót, meg sem várva, hogy valaki kinyissa azt.

Kardos kilátásba helyezte, hogy jogi eljárást indítanak a hatóságok ellen. "Beigazolódott, hogy a Szlovák Köztársaság az állami terrorizmus jegyeit hordozó rendőrállammá vált" - állítja a HZDS közleménye. Az ellenzéki párt felszólította a kormányt, személyesen Mikulás Dzurinda miniszterelnököt és Ladislav Pittner belügyminisztert, hogy azonnal vessenek véget a "beláthatatlan bel-és külpolitikai következményekkel fenyegető folyamatnak".

Vladimir Meciar az 1998-as választásokon vesztette el utoljára a miniszterelnöki posztot, s ekkor került hatalomra a jelenlegi négypárti koalíció, amely a nyugattal való jobb kapcsolatokra törekedett. A Reuters ugyanakkor megjegyzi, hogy Meciar pártja, a Demokratikus Szlovákiért Mozgalom továbbra is a legnépszerűbbnek számít az országban.  • Hírek
  • Hírek