Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Miből épült Meciar több százmilliós villája?

2005.06.25. 10:25
Újkori diktatúra bevezetéséről, koncepciós perek megindításának veszélyeiről beszélnek a szlovák ellenzéki képviselők egy csütörtökön elfogadott törvény miatt, amely visszamenőleges hatállyal is lehetővé teszi a képviselők elszámoltatását. Az aggodalomra a legtöbb oka Vladimir Meciarnak van, írja a pozsonyi Új Szó.
Ha bárki úgy véli, hogy egy képviselő fizetéséből és más bevételeiből nem lehet például felépíteni egy villát, akkor kezdeményezheti a vagyon eredetének megállapítását. Erre ad lehetőséget a most elfogadott szlovák összeférhetetlenségi törvény.

A jogszabály ellen leghevesebben Meciar pártjának, az ellenzéki HZDS-nek a képviselői keltek ki, akik újkori diktatúra bevezetéséről, koncepciós perek megindításának veszélyeiről beszéltek. Nem véletlenül, hiszen Meciar évek óta nem hajlandó elárulni, hogy miből finanszírozta a trencsénteplici, legalább negyvenmillió koronát (257 millió forint) érő villájának felépítését. A pártelnök mindössze annyit mond, hogy egy meg nem nevezett ismerősétől felvett kölcsönből finanszírozta a beruházást, és a hitelt 2006-ban kezdi visszafizetni.

A feljelentő ilyen ügyekben a pénzügyi rendőrséghez fordulhat, és kezdeményezheti a gyanús vagyon ellenőrzését. Megalapozott gyanú esetén az eljárást az ügyészség folytatja le, a tulajdonosnak harminc nap alatt kell beszereznie a számlákat, a hitelfelvételi szerződést, különben az ügy bíróság elé kerül. Ha bebizonyosodik a vagyon törvénytelen eredete, akkor az állam azt elkobozhatja.