Árpád
-2 °C
3 °C

Brüsszeli intés: vagy Meciar vagy csatlakozás

2002.09.19. 08:48
A hétvégi parlamenti választások eredménye döntően befolyásolja Szlovákia EU- és NATO-tagságának kérdését - figyelmeztette az Európai Unió a szlovákokat. Günter Verheugen, az EU bővítési biztosa arra intette a választópolgárokat, hogy "nyitott szemmel szavazzanak".
Günter Verheugen bővítési EU-biztos a szlovák sajtóban megjelentetett nyílt levélben figyelmeztette a szavazókat: jól nyissák ki a szemüket, mielőtt leadják a szavazatukat. Ez a legfontosabb választás a fiatal szlovák demokrácia történetében. Most dől el, az ország bejut-e az EU-ba és a NATO-ba. Olyan kormányt válasszanak, amelyik élvezi Európa és Amerika bizalmát - írja a Népszabadság.

Schüssel Dzurindára szavazna

Mikulás Dzurinda
Diplomatakörökben úgy vélik, ha a választásokat a Vladimír Meciar exminiszterelnök vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) nyeri, az ország EU-tagsága komoly veszélybe kerül.

Az EU-biztossal ellentétben Wolfgang Schüssel osztrák kancellár "direktebb" ajánlást tett. Azt javasolta a szlovák választópolgároknak, hogy szavazzanak jelenlegi miniszterelnökükre, a Kereszténydemokrata Uniót (SDKU) képviselő Mikulás Dzurindára - olvasható az euro.hu-n.

Túl nacionalista volt a nyugatnak

Vladimír Meciar 1998-ig volt Szlovákia miniszterelnöke. Az ország neki "köszönheti", hogy Szlovákiát 1998-ban a NATO nem vette fel tagjai közé Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt. Elutasító döntését a NATO Meciar nacionalista politikájával és a nemzeti kisebbségekkel szembeni antidemokratikus viszonyulásával indokolta. Ha Szlovákia megint nem kap meghívást az atlanti szövetségbe az idén novemberben, Prágában esedékes NATO-csúcson, akkor az EU sem fogadhatja be a decemberi koppenhágai bővítési csúcstalálkozón, hiszen a két szervezet azonos politikai értékrendhez ragaszkodik. Meciar mindkettő szerint távol áll ettől - írja a Népszabadság.

Meciar: akkorát beb...ok

Vladimír Meciar
Az utolsó közvélemény-kutatások szerint a szlovákok tisztában vannak a le- és kimaradás veszélyével: már nem Vladimír Meciar pártja, a HZDS a legnépszerűbb. Szlovákiában a kampánycsend előtt két héttel lehet utoljára nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatási adatokat, eszerint a Robert Fico vezette Smer (Irány) állt a legjobban 18,7 százalékkal, Meciaréknak 18,1 százalék jutott, Mikulás Dzurinda pártja, az SDKU a szavazatoknak csupán 10-12 százalékára számíthat. Meciar népszerűségét azonban tovább ronthatja az a kampányfinisben egy újságírónak odavetett botrányos mondata: "Ha még egyszer megkérdezel - idézi a Magyar Hírlap -, akkorát beb...ok, hogy nem térsz magadhoz".

Csonka Pici és Ihos József is kampányol

A szeptember 20-ai parlamenti választásokon összesen 26 párt indul, de várhatóan csak hat-hét pártnak lesznek képviselői a 150 fős szlovák parlamentben. A választás szeptember 20-án, pénteken délután két órakor kezdődik és este tízig tart, majd másnap reggel héttől délután kettőig járulhatnak az urnákhoz a választók. A Magyar Koalíció Pártjának kampányában egyébként részt vesz Csonka András, Gergely Róbert és Ihos József is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?