Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tizenkét halott a karacsi merényletben

2004.05.07. 17:01
Tucatnyi áldozatot követelő robbantást hajtottak végre ismeretlenek egy pakisztáni mecsetnél. A támadásban száznál is több síita hívő sérült meg. A merénylet helyszínén kövekkel dobálta meg a feldühödött tömeg a kivonuló rendőröket.
Pokolgép robbant Karacsiban egy mecsetnél. A merényletben legalább tizenketten életüket vesztették, száznál is többen megsebesültek - jelentette a BBC. Huszonöt sérültet válságos állapotban szállítottak kórházba.

Síita-szunnita villongás

A mecset a város síita negyedében található, a támadás a szunnita-síita ellentét következménye lehet. Március 2-án szunnita fegyveresek negyven síitát megöltek , százötvenet megsebesítettek egy temetési menet elleni támadásban a nyugat-pakisztáni Kvetta városban.

Szemtanúk beszámolója szerint a mecset környékét mindenhol romok borítják. Egy a BBC-nek nyilatkozó belügyi illetékes szerint az áldozatok száma tovább nőhet. A támadás idején több mint százan tartózkodtak a mecsetben, a szokásos pénteki istentiszteleten.

Kövekkel támadtak a rendőrökre

Karacsi központi kórházát vészhelyzeti készültségbe helyezték. A környéken kocsikkal indultak vért gyűjteni az ellátás megsegítésére. A BBC tudósítása szerint a környéken az áldozatok zokogó rokonai gyülekeznek.

A helyi idő szerint délután egykor elkövetett robbantásért senki sem vállalta a felelősséget. A merénylet helyszínén feszült helyzet alakult ki, a romokat síita és szunnita tüntetők vették körül, akik kövekkel dobálták meg és fennhangon gyalázták a helyszínt biztosító rendőri alakulatokat.

"A terroristák kegyétől függ a sorsunk. Egyre bátrabbak lesznek, mert nem tudják megbüntetni őket. Magunkat kell megvédenünk" - jelentette ki a BBC-nek nyilatkozva Haszán Turabi síita főpap.